Kansainvälisyys ja kulttuurien kohtaaminen

Katariina Mustakallio

Tampere3-ryhmät ja toiminnot kirivät kohti vuoden loppua, jonka jälkeen niistä tulee normaalia Tampereen yliopiston ja korkeakouluyhteisön toimintaa. Näin myös Tampere3 -kansainvälisyystyöryhmä, joka viimeistelee raporttiaan kansainvälisyyteen liittyvistä kysymyksistä. Työrupeama on ollut haastava ja antoisa, monin tavoin silmiä avaava. Monia samankaltaisia kysymyksiä on noussut esiin korkeakouluyhteisön eri osa-alueilla ja monia erityisiä piirteitäkin on havaittu. Kansainvälistyminen on kuitenkin yhteisenä päämääränämme, se nostaa tutkimuksen tasoa ja avaa uusia koulutuksen väyliä. Yhdeksi ongelmaksi ovat nousseet erilaiset tilastoimistavat, jotka tekevät vertailun niin korkeakouluyhteisön sisällä kuin myös laajemmalla kentällä haasteelliseksi. Se, mitä olemme ryhmässä oppineet, on ollut keskeistä koko toiminnalle: olemme oppineet kuuntelemaan toisiamme.

Uusi korkeakouluyhteisömme on houkutteleva kansainvälisessä kentässäkin. Hyvin harkitut englanninkieliset kandi- ja maisterikokonaisuudet tulevat vetämään opiskelijoita maailmalta ja erilaiset uudet keinot, joilla kotoutamme kansainvälisiä tutkijoita ja opettajia yhteisöömme, tulevat varmasti auttamaan asiaa. Olennaista tässä kaikessa on muutos: oman kulttuurimme avartuminen. Se ei tapahdu yhdessä yössä. Niin opetus- ja tutkimushenkilöstömme kuin myös muiden hallinnossa ja yliopistopalveluissa työskentelevien asennekentän on tultava avoimemmaksi, kommunikatiivisemmaksi ja eri kulttuuripiirteet huomioon ottavaksi. Näin kansainvälisyys muuttuu osaksi jokapäiväistä toimintaamme. Lisää erilaisten kulttuurien kohtaamiskoulutusta olisi  järjestettävä niin korkeakouluyhteisön henkilöstölle kuin opiskelijoillekin.

Tämä ei kuitenkaan tarkoita omien juurien katkaisemista. Kun tunnemme omat lähtökohtamme, voimme myös avoimemmin ottaa muut vastaan. Tarvitsemme lisää toistemme arvostamista ja kuuntelemista, niin uudessa yliopistoyhteisössä kuin sen ulkopuolellakin.

Katariina Mustakallio