Yliopiston DNA

Tampereen uusi yliopisto aloittaa toimintansa reilun kuukauden kuluttua. Uutta yliopistoa ja yliopistokonsernia on rakennettu runsaat neljä vuotta. Ison fuusion tekeminen on aina vaikea operaatio. Erilaisten kulttuurien ja toimintatapojen yhteen saattaminen vaatii aikaa, kärsivällisyyttä ja paljon työtä.

Uuden tekemisessä on ollut yhteentörmäyksiä, ristiriitoja ja väärinkäsityksiä. Ne kuuluvat asiaan. Uusi yliopisto ei ole valmis ensi vuonna, eikä vielä viiden vuoden päästäkään. Uusien käytäntöjen luominen vie aikaa. Otetaan esimerkki. Jos nyt päättäisimme aloittaa uuden tutkinto-ohjelman, niin ensimmäiset maisterit valmistuisivat siitä aikaisintaan 2025. Tämä tietysti sillä ehdolla, että koulutukselle olisi osoitettavissa sen vaatimat resurssit.

Yliopisto on lähtökohtaisesti hidas organisaatio. Perustamme toimintamme tutkittuun tietoon, näyttöihin ja avoimeen kriittiseen keskusteluun. Tutkimus on työnä hidasta, ja tiedon kumuloituminen kestää. Siksi muutoksessa tarvitaan kärsivällisyyttä. Uuden rakentamisen edellytyksenä on myös se, että tiedämme keitä olemme ja mistä tulemme. Meidän pitää tuntea oma DNA:mme voidaksemme tehdä tietoisesti tulevaisuutta.

Tampereen yliopiston juuret ovat Yhteiskunnallisessa korkeakoulussa, mistä se on kasvanut monialayliopistoksi. On myös syytä muistuttaa, että meillä oli ammattikorkeakoulu ennen kuin koko konseptia oli edes keksitty. Yliopistomme on vahva yhteiskunnan ja terveyden tutkimuksessa. Se kouluttaa akateemisia asiantuntijoita ennen muuta suomalaisen yhteiskunnan palvelukseen. Toki yhä useampi meiltä valmistuneista toimii kansainvälisissä tehtävissä ja globaaleilla työmarkkinoilla.

Tampereen yliopisto on tunnettu avoimesta ja kriittisestä ilmapiiristään. Arvostamme vapaata keskustelua, rohkeita avauksia ja vanhojen menettelyjen ennakkoluulotonta arviointia. Opiskelijoilla on aina ollut keskeinen sija yliopistossamme. Opiskelijat ovat aktiivisesti mukana hallinnon toimielimissä ja opetuksen kehittämisessä.

Viimeksi kuluneen 10 vuoden aikaan olemme uudistaneet rakenteemme ja toimintatapamme. Tämä on kannattanut. Sekä tutkimuksen että opetuksen keskeiset indikaattorit kertovat, että tekemisemme määrä ja laatu on kohentunut merkittävällä tavalla. Yliopistomme taloutta on hoidettu vastuullisella tavalla. Yliopiston tase on vahva, ja sisäinen rahoitusmalli on mahdollistanut tiedekuntien toimintojen pitkäjänteisen kehittämisen.

Tällaisen perimän pohjalta on lupa odottaa hyvää tulevaisuutta uudelle yliopistolle.