Isompi kuva

Pertti Haapala

Tampereelle ideoitiin yliopistoa jo yli sata vuotta sitten. Silloin se olisi ollut teknillinen korkeakoulu, jollaisen katsottiin sopivan maan etevimpään teollisuuskaupunkiin. Maailmansota hautasi tämän suunnitelman, samoin kuin Tampereen raitiotien. Viimeiset 50 vuotta Tampereella on ollut kaksikin yliopistoa. Niiden yhdistymisestä on puhuttu yhtä kauan, mutta aina on löytynyt tarmokasta vastustusta. Perustelut ovat olleet muita kuin tieteellisiä tai koulutuksellisia, siis ennakkoluuloja, pelkoja ja mukavuustekijöitä. Sanoisin, että näköpiiri on ollut rajattu.

Nyt Tampereen kolme korkeakoulua, TAMK uutena jäsenenä, suunnittelevat jälleen yhdistymistä. Ne ovat keksineet asian aivan itse ja ovat saaneet kuulla, että juuri noin pitää toimia. Jopa muut yliopistot seuraavat tilannetta kannustaen eikä kyräillen. Tämä otollinen tilanne johtuu siitä, että tamperelaisten tavoitteet vastaavat juuri sitä mitä Suomen korkeakoulupolitiikassa on haluttu ja ehdotettu vuosikausia: korkeakouluja pitäisi vähentää, päällekkäisyyksiä pitäisi purkaa, voimia tutkimukseen pitäisi keskittää, ja duaalimalli pitäisi ajatella uudelleen. Mallia on haettu menestyvimmistä tiedemaista. Kovin vähän on tapahtunut, ei oikeastaan mitään. Yliopistojen välisessä kilpailussa on juututtu rahoitusmallilla kikkailuun, ja hallitus kuuntelee muita kuin yliopistoja.

Valtion kehitysretoriikka korostaa tehokkuutta ja kansakunnan kilpailukykyä. Tämä on pelottava, mutta järkevä perustelu, jos ajatellaan sitä miten maksetut verot käytetään ja mitä yhteiskunnalla on jäsenilleen jaettavaa. Yliopistolle tuollainen näköpiiri on liian rajattu, mutta sitä voi laajentaa. Yliopisto ei tähtää pieniin kustannuksiin vaan suureen vaikuttavuuteen. Koska resurssit eivät ole rajattomat, pitää olla tehokas, viisas ja kekseliäs. Tässä vastuu ja mahdollisuudet ovat yliopistoilla itsellään. Se on sitä oikeata autonomiaa, jota kannattaa puolustaa, eikä jättäytyä muiden kehitettäväksi.

Tampereella on keksitty, miten vaikuttavuuden voisi nostaa uudelle tasolle. Se edellyttää isompaa näkymää, isompia tavoitteita, isompia ajatuksia, enemmän ihmisiä, enemmän liikettä, enemmän rahaa eli isompaa yliopistoa. Sanon varmuuden vuoksi: ison yliopiston idea ei ole koko, vaan rajojen puute, monipuolisuus, joustavuus, yllätykset ja resurssit. Koolla on merkitystä silloin, kun haetaan paikkaa ja näkyvyyttä yhteiskunnassa ja tiedemaailmassa. Se maailma on suuri ja rajaton. Pirkanmaalta se pienikin ponnistaa. Totta. Mutta nouseeko ilmaan?

Pertti Haapala

Yksi vastaus artikkeliin ”Isompi kuva

1. Kiitos blogista. Näin kauppatieteilijänä toteankin hieman pilke silmäkulmassa, että olemme siirtymässä 1950-lukulaisesta tavoitejohtamisesta kohti 1960-luvun ”rakenne seuraa strategiaa-ajattelua”.

Tämä ei sitä vielä tosin ole: … Suomen korkeakoulupolitiikassa on haluttu ja ehdotettu vuosikausia: korkeakouluja pitäisi vähentää, päällekkäisyyksiä pitäisi purkaa, voimia tutkimukseen pitäisi keskittää, ja duaalimalli pitäisi ajatella uudelleen. Mallia on haettu menestyvimmistä tiedemaista.

Mutta tässä siihen alkaa jo olla emmeet: Yliopisto ei tähtää pieniin kustannuksiin vaan suureen vaikuttavuuteen. Koska resurssit eivät ole rajattomat, pitää olla tehokas, viisas ja kekseliäs. Tässä vastuu ja mahdollisuudet ovat yliopistoilla itsellään. Se on sitä oikeata autonomiaa, jota kannattaa puolustaa, eikä jättäytyä muiden kehitettäväksi. Tampereella on keksitty, miten vaikuttavuuden voisi nostaa uudelle tasolle. Se edellyttää isompaa näkymää, isompia tavoitteita, isompia ajatuksia, enemmän ihmisiä, enemmän liikettä, enemmän rahaa eli isompaa yliopistoa

Toivottavasti olemme myös jonain päivänä modernin strategia-ajattelun syövereissä, jossa pohditaan sitä miten vaikuttavuus saadaan aikaiseksi – missä yliopistokilpailun kolossa (tai uusissa ”markkinoissa”) on tilaa sekä kenelle ja millaiset uudet lupaukset tässä tilassa annetaan. Sitten pohditaan millaisin keinoin ja millaista rakennetta se edellyttää.

Seuraan innolla tätä projektia ja uskon siinä olevaan potentiaaliin. Hyvää ja energistä kevättä kaikille hankkeen parissa työskenteleville.