Rehtorin ikkunasta

Kaija Holli

Rehtorin työpöydän äärestä näkee yliopiston päärakennuksen etupihalle ja Kalevantielle. On ollut riemastuttavaa seurata sitä vipinää, jota pihalla kesän päätyttyä on alkanut tapahtua. Tiistaina 2.9., lukuvuoden avajaispäivänä vilske oli sitä luokkaa, että ei jäänyt epäselväksi ettemmekö olisi elävä yliopisto. Opiskelijat ehdottivat pari vuotta sitten, että avajaispäivänä järjestettäisiin muutakin tohinaa keskustakampuksella kuin virallinen avajaisseremonia. Yliopiston johdon eduksi on tässä kohtaa laskettava se, että heti innostuimme ja olemme vakuuttuneet, että kyllä kannatti innostua.  Opiskelijat tuovat elämän yliopistoon, ilman heitä täällä olisi hiljaista kuin huopatossutehtaalla. Ilman heitä ei olisi edes koko yliopistoa tai jos olisi, se näyttäisi varsin elottomalta kuten mikä tahansa tutkimuslaitos.

Tampereen yliopisto on valtakunnallinen yliopisto verrattuna muihin Suomen yliopistoihin, vaikka monissa yhteyksissä meitä nimitellään maakuntayliopistoksi. Tampereen yliopiston opiskelijoista suurempi osa kuin missään muualla tulee maakuntarajojen ulkopuolelta. Hakijamäärä suhteessa sisään otettaviin on huikea, ja sillä kiilaamme myöskin suosituimmaksi yliopistoksi, vaikka toki absoluuttinen hakijamäärä Helsingin yliopistoon on suurempi. Osa suosiostamme perustuu varmasti meidän monipuolisiin ja laadukkaisiin tutkinto-ohjelmiin, vaikka sijaintimme ja Tampereen kaupunkiympäristö ovat ilman muuta myötävaikuttamassa siihen, että opiskelijat haluavat meille. Suomen opiskelijaystävällisin kaupunki -ajatus onkin varsin mainio, ja tätä yliopisto haluaa olla osaltaan tukemassa.

Lukuvuosi on nyt julistettu virallisesti alkaneeksi. Avajaisisiin oli huikea määrä osallistujia, enkä koskaan ole kuullut niin hyvin ja riemulla laulettua Maamme laulua kuin tiistaina. Se ei jättänyt ketään kylmäksi. Tästä on hyvä käynnistää toiminta. Kesän aikana kerätty energia purkautuu varsin nopeasti, jos emme muista huolehtia itsestämme myös muina vuoden aikoina. Työkykyä ja omaa hyvinvointia kannattaa vaalia. Työhön pitää voida rauhassa keskittyä eikä ole haitaksi, että työn tekemisestä nauttii.

Kaija Holli
rehtori