Onko Suomessa kevät?

Pertti Haapala

Pertti Haapala

Tämän niminen kaunis laulu tuli mieleen sateisena ja kylmänä helatorstaina. Laulu on Aulis Sallisen oopperasta Punainen viiva, joka taas perustuu Ilmari Kiannon samannimiseen romaaniin. Oopperassa kuoro laulaa otsikon kysymyksen. On ensimmäiset eduskuntavaalit vuonna 1907 ja kevät on toivoa täynnä. Parempi maailma odottaa tuloaan ja tuntuu olevan jo lähes läsnä. Köyhänkin mieli alkaa ulottua korkeuksiin. Lopulta käy huonosti, tietenkin: poliitikot pettävät ja karhu vie miehen ja lehmän. Jokainen lukija tai kuulija samaistuu onnettomiin köyhiin ja toivoisi heille parempaa.

Sata vuotta myöhemmin suomalainen yhteiskunta on onnellisempi paikka kuin Riika ja Topi osasivat kuvitellakaan. He eivät vaatineet mahdottomia, vain sen verran, että lapsille olisi ruokaa ja itsellä edes mahdollisuus parantaa elämäänsä. Heidän projektinsa jäi kesken, mutta heidän lapsenlapsensa elävät nykymaailmassa. En uskalla arvata, mitä he ajattelevat. Ehkä ovat tyytyväisiä julkisiin palveluihin, joita veroillaan maksavat. Tai kiroavat Euroopan Unionia, joka vie Kainuusta viimeisetkin siemenperunat.

Takatalvi on mielessä myös muista syistä. Ilmari Kiannon karhu (Venäjä) kurittaa taas pienempiään, mutta koska sitä ei saa ärsyttää, lopetankin tähän. Sen sijaan EU:sta voi puhua. Kun aikanaan saimme äänestää liittymisestä unioniin, olin kahden vaiheilla. Kun nyt näen EU:n vastustajien (ns. kriitikoiden) perustelut, ajattelen, että onneksi meillä on EU. Millainen olisi se kyläpäälliköiden Eurooppa, jossa heimoraja korvaisi Schengenin sopimuksen ja tulliraja varmistaisi kaikkien hyvinvoinnin?

Kevään poliittinen sotku tuo mieleen myös vuoden 1917. Silloin kaikkien puolueiden yhteishallitus, ns. Tokoin senaatti, mureni ministerien erotessa yksi toisen jälkeen. Kaikki puolueet siirtyivät oppositioon, maa oli ilman toimivaa hallitusta, odotettiin uusia vaaleja, ja kun ne oli käyty, ei mahduttu enää samaan huoneeseen, koska tulos oli väärä. Tarinan opetus: valtaa tarvitaan silloin kun asiat ovat huonosti ja aikainen kompromissi on paras. Parempaa tilaisuutta ei nimittäin tule.

Toivotan hyvää kesää (jos se tulee) hallitusherroille, pienemmille herroille ja kansalaisille, jotka herransa valitsevat niin suurin odotuksin.

Pertti Haapala
vararehtori

Vastaa

Ota kantaa! Pysy kuitenkin asiassa ja muista hyvät tavat. Kommentit tarkistetaan ennen julkaisua.

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Roskapostitusten välttämiseksi pyydämme täydentämään: *