Vapun olemus

Minulla oli kunnia kirjoittaa vuoden 2010 Vappublogi. Tuolloin pohdin juhlan taustoja. Historian pöyhiminen osoitti vapun olleen alkujaan talopoikien juhla alkavalle viljelykaudelle. Nykyisen muotonsa työläisten ja ylioppilaiden juhlana Vappu on saanut joskus 100 vuotta sitten. Vappu on karnevaali jossa arkinen painetaan pariksi päiväksi sivuun ja sallitaan vähän pidempään jatkuva rieha. Vappu poikkeaa muista suomalaisista pyhistä siinä, että sitä ei määritä kirkko tai valtio. Vappu on yhtä juhlaa.

Kansallisesti vappu on siman, tippaleipien, nakkien ja perunasalaatin sekä alkoholihuuruisen hauskanpidon aikaa. Vappuna Suomi riisuu pitkät kalsarit ja pukeutuu alkavan kesän odotukseen. Vappuna aloitetaan myös helluntaiheilan haku. Vappuna mennään perheen kanssa katsomaan teekkarikastetta, ihmettelemään Keskustorin markkinahulinaa, lisäksi jotkut osallistuvat poliittisiin tai uskonnollisiin puhetilaisuuksiin.

Mutta mikä onkaan vapun syvin olemus? Ensinnäkin talven taittuminen on tärkeä osa vappua. Vappuna koemme puiden lehtien ja nurmikoiden vihreyden. Toiseksi vappuna saa virallisesti juhlia, oikeastaan suomalaisia kehotetaan hauskanpitoon, voisi jopa sanoa, että osa vapun syvintä olemusta on pakotettu lupa juhlia. Kolmanneksi politiikka on ollut tärkeä osa vappua, mutta nyt sen merkitys näyttää liudentuvan. SAK:n puheenjohtajan vappupuhe oli vielä 40 vuotta sitten uutisten ykkösaihe. Nyt se hukkuu kymmenien ja kymmenien puheenvuorojen tulvaan.  Lopulta vappu on karnevaali jossa suomalaiset päästävät pitkän talven ajan jäyhän kuoren alla piilotelleen riemukkaan mielensä valloilleen. Eikä tässä vielä kaikki, yksi tärkeä osa vappua on sää. Vappuna on aina kylmää ja sateista.

Tampereen yliopisto on ottanut vapun juhlinnan tänä vuonna vakavasti. Tamy on aloittanut wappuviikot jo 22.4. Sorsapuistossa on potkittu jalkapalloa, seuraavana päivänä pelattiin pesäpalloa ja ala-aulassa oli lautapeliturnaus. TATTE ja Tamy tarjoavat simaa ja juhlapuheita. Yliopiston henkilöstön vuosijuhla on pitkään järjestetty 29.4., vapun aaton aattona. Näistä on hyvä ottaa vauhtia oikeaa vappuun.

Kaikesta huolimatta, Hauskaa Vappua!

ps. Tuoretta Tamppia lainaten, mitä yhteistä on opiskelijalla ja Neuvostoliitolla? Viisivuotissuunnitelma!