Sumanpurkutalkoot

Kaija Holli

Sumanpurku vie ajatukset tukkipoikiin ja tukinuittoon, josta nuoriso ei välttämättä tiedä mitään, paitsi jos ovat katselleet vanhoja suomalaisia elokuvia. Tämän päivän sumanpurku tarkoittaa korkeakoulujen hakijasuman purkamisesta. Tilanne kuvainnollisesti on sama. Tukinuitossa tukit kasaantuivat ahtaaseen paikkaan, ja ne piti järjestellä ja uittaa sisään. Hallituksen kehysriihessä päätettiin uittaa yliopistoihin aikaisempaa enemmän opiskelijoita. Hallitus aikoo rahoittaa opiskelijapaikkojen lisäyksestä aiheutuneita kustannuksia 123 miljoonalla eurolla vuosina 2014-2022.  Varsinaiset sisäänoton lisäykset toteutettaisiin vuosina 2014-2016. Tavoitteena ei ole kohdentaa sisäänottoa pelkästään hakijasuman perusteella, vaan aloituspaikkoja lisättäisiin tulevaisuuden työvoimatarpeen kannalta oleellisille aloille. Tällaisiksi aloiksi on määritetty mm. luokanopettajakoulutus, rakennusala, sosiaali- ja terveysala sekä kauppa- ja oikeustiede. Uusia tarvealueita ministeriön mukaan voivat olla myös kaivannaisala ja meriklusteri.

Purkutalkoot alkavat jo tänä syksynä ja heti kun ministeriö on tarkentanut ne alat, joille lisäystä tarvitaan, korkeakoulujen on määrä ilmoittaa siitä, minkälaisiin lisäyksiin he ovat valmiita. Aina kun tarjolla on rahaa, saattaa syntyä kilpailua ja joskus epätervettäkin kilpailua. Rehtorien hurskas toivomus kyllä on, että sulassa sovussa päätettäisiin, miten talkoot hoidetaan, eikä lähdettäisi kilpailemaan. Nähtäväksi jää, onnistuuko tämä. Tampereen yliopisto voi ainakin luvata, ettei se kilpaile rakennusalalla eikä oikeustieteessä ja jättää väliin myös kaivannaisalan ja meriklusterin. Muut nyt esillä olleet alat ovat meille mahdollisia ja näihin purkutalkoisiin varaudumme osallistumaan.

Sisäänottojen lisääminen on tilapäinen ratkaisu, josta voi tulla resurssienhallinnan seuraamuksia korkeakouluille, joskin se on pieni paha siihen hyötyyn nähden, mikä seuraa yliopistoihin haluaville nuorille. Tilastojen mukaan Suomessa on 40 000-60 000 nuoren reservi, nuorten, jotka haluaisivat korkeakouluihin, mutta ovat jääneet ulkopuolelle. Heistä ehkä noin 10%:lle  tämä sumanpurku tuo mahdollisuuden. Yliopistoon ei ole helppo päästä opiskelemaan, mutta aina kannattaa yrittää. Yliopistojen kevään hakukierros päättyi 1.4. ja hakijamäärä Tampereen yliopistoon oli huikea. Opiskelupaikkaa haki lähes 18 000 nuorta, mikä tarkoittaa sitä, että olemme kasvattaneet suosiotamme  entisestään. Tänä vuonna teatterityön tutkinto-ohjelmaan oli haku, joka osin selittää hakijamäärän kasvua, mutta lisäystä oli myös moniin muihin ohjelmiin. Tampereen yliopiston suosiota selittää toki osin Tampereen hyvä maine asumismiljöönä, mutta yliopistomme suosio muihin yliopistoihin verrattuna on kiistaton.

On ilmeistä, että jossakin olemme onnistuneet ja jotakin teemme oikein ja hyvin, muuten eivät opiskelijat meille haluaisi. Hyvä me ja hyvä opiskelijat.

Kaija Holli
rehtori