Rohkeasti eteenpäin

Kaija Holli

Kuuntelin presidentin uudenvuodenpuhetta ja ajattelin, että olipa hyvä puhe. Tarkkaan mietitty, ei hymistelyä, ei liikaa pessimismiä eikä liirumlaarumeita. Suorastaan huvittavaa oli seurata tulkintoja puheesta ja arvailuja sisällön syistä ja merkityksistä seuraavien päivien mediassa. Miksi se presidentti Euroopasta ja EU:sta puhui, eihän se sille kuulu? Miksi se ei puhunut Venäjästä ollenkaan, jo on aikoihin eletty? Liikaa pessimismiä ja uhkakuvia valitti joku. Toinen asiantuntija moitti kuivaksi ja epämääräiseksi. Jonkun mielestä ei tehnyt selkeitä toimenpide-ehdotuksia. Positiivisiakin kommentteja tällä kertaa kyllä löytyi.

Valtionpäämies on toki sellaisessa asemassa, että hänen jokaista sanaansa tulkitaan tarkasti. Miten osaisi pitää positiivista tunnelmaa ja kierrettä yllä, kun tulevaisuudessa näkyy uhkakuvia ja huonoilta näyttäviä skenaariota? Miten nähdä ja varautua riittävän pitkälle tulevaisuuteen, mutta uskaltaa ja osata elää tätä päivää? Siinäpä opettelemista meille kaikille sekä yksilöinä että yhteisön jäseninä.  Mielestäni presidentti onnistui tässä – hän osasi lyhyesti sanoa paljon.  Suora lainaus: ”Käsillämme on havahtumisen hetki. Meidän on katsottava rohkeasti eteenpäin. On tehtävä päätöksiä. On luotava uutta, mutta on myös purettava vanhaa, pysyväksikin luultua. Luotamme vielä toisiimme ja itseemme. Tämän luottamuksen varassa voimme tavoitella uutta.”

Rohkeasti on syytä katsoa eteenpäin myös meillä yliopistossa. Tuleva vuosi pitää meidät varmasti riittävän aktiivisina, sillä tutkimuksen laadun ja määrän parantaminen, tutkintotavoitteiden toteutuminen, kansainvälistyminen tai rahoitushauissa pärjääminen eivät tapahdu itsestään, vaan vaativat rohkeutta, eteenpäin katsomista, uuden luomista ja vanhan purkua. Onneksi olemme havahtuneet tähän jo jokin aika sitten, ja vaikka tutkimuksen arviointi, laadunhallinnan auditointi, tutkinto-ohjelmien seuranta ja tarkistukset, koulutusvienti ja monet muut ylimääräiseltäkin tuntuvat tehtävät saattavat askarruttaa, ne kyllä hoituvat kun luotamme itseemme ja toisiimme. Mutta mistä löytyy innostus? Tekemisen riemustahan se löytyy ja aikaansaannoksista. Luotetaan siihen.

Rehtoraatti on itsearvioinnissaan todennut, että pikkuisen enemmän pitäisi rehtoristosta saada irti. Tunnit loppuivat kuitenkin päivästä,  joten päätimme siirtyä vuorotyöhön. Lähetimme vararehtori Pertti Haapalan Australiaan, jossa hän aloittaa työnteon, kun me Harri Melinin kanssa lopettelemme täällä Tampereella. Näin rehtoristo tekee töitä yötä päivää, ja mikäs on tehdessä, kun sähköpostikin siirtyy pilveen.

Hyvää alkanutta vuotta 2014 toivotan kaikille!

2 vastausta artikkeliin ”Rohkeasti eteenpäin

1. Positiivinen kierre on tämän päivän johtamisen muotisana. Toistuu johdon puheissa siellä sun täällä.

2. ”tutkimuksen arviointi, laadunhallinnan auditointi, tutkinto-ohjelmien seuranta ja tarkistukset, koulutusvienti ja monet muut ylimääräiseltäkin tuntuvat tehtävät saattavat askarruttaa, ne kyllä hoituvat kun luotamme itseemme ja toisiimme.” Hoituvathan ne, kaiken entisen lisäksi. Taloustieteilijä saattaisi sanoa, että resurssia, joka käytetään yhteen tarkoitukseen, ei voi samanaikaisesti käyttää toiseen tarkoitukseen.