Terveisiä Oulusta

Korkeakoulujen ja opetus- ja kulttuuriministeriön vuotuiset neuvottelupäivät järjestettiin pari viikkoa sitten Oulussa. Kaksipäiväisessä tapahtumassa olivat edustettuina yliopistojen ja ammattikorkeakoulujen johto sekä ministeriön ja Suomen Akatemian ylin virkamiesjohto.  Esityslistalla olivat korkeakoulu- ja tiedepolitiikan ajankohtaiset kysymykset. Puheenvuoroissa nostettiin esiin ainakin hakijasuman purku, opiskelijavalintojen uudistaminen, työurien pidentäminen ja ammattikorkeakoulu-uudistus. Puheenvuoroja käyttivät muiden muassa ministeri Krista Kiuru ja ylijohtaja Tapio Kosunen.

Ministeriö toivoo, että korkeakoulut lisäisivät tilapäisesti uusia aloituspaikkoja vuodesta 2015. Hakijasuman purun nimellä kutsuttuun hankkeeseen on varattu hallituksen rakennepaketissa runsaat 350 miljoonaa euroa seuraavaksi viideksi vuodeksi. Ministeriöllä ei ole vielä selkeitä suunnitelmia siitä mitä, ja missä tulee tapahtumaan. Uusia aloituspaikkoja toivotaan aloille, joilla on vetovoimaa ja joilla on selkeää työvoiman tarvetta. Tällaisia ovat esimerkiksi sosiaali- ja terveydenhuolto, opetus ja korjausrakentaminen. Ensi vuodelle hankkeeseen varataan 20 miljoonaa euroa.

Korkeakoulujen opiskelijavalinnat uudistuvat. Käyttöön otetaan sähköinen hakujärjestelmä, joka mahdollistaa lukion päästötodistuksen ja ylioppilaskokeen nykyistä paremman hyödyntämisen valinnoissa. Lisäksi valinnassa varataan kiintiö sellaisille hakijoille, joilla ei vielä ole tutkintoa tai opiskelupaikkaa. Uudistustyö on käynnissä ja valmista odotetaan vuoden 2015 valintoihin mennessä.

Työurien pidentäminen taitaa olla kaikkien toivelistalla. Uudistuneet opiskelijavalinnat nopeuttavat opintoihin kiinnittymistä. Yliopistoilta odotetaan lisäksi toimia, jotka nopeuttavat opintojen etenemistä. Tällaisia ovat esimerkiksi uudet oppimisympäristöt, joustavat opiskelumahdollisuudet ja tutkintojen keventäminen. Myös sidosryhmiä odotetaan mukaan opetussuunnitelmatyöhön. Näin voidaan parantaa tutkintojen työelämärelevanssia ja ennakoida tulevaa asiantuntijatarvetta.

Yliopistolaki uudistettiin vuonna 2010. Nyt on ammattikorkeakoulujen vuoro. Ministeriö on myöntänyt uudet toimiluvat, mutta rakenteellinen kehittäminen jatkuu. Tavoitteena on yksikkökoon kasvattaminen ja toimipaikkojen karsinta. Ammattikorkeakoulut siirtyvät uuteen rahoitusmalliin, joka perustuu tuloksellisuuteen. Keskustelua viriteltiin myös niin kutsutun duaalimallin tulevaisuudesta.

Ministeriö ei nostanut pöytään mitään uutta ja mullistavaa. Edellä sanotun ohella viestinä oli, että rakenteellista kehittämistä jatketaan, yliopistojen tulisi jatkaa profiloitumistaan ja päästä nykyistä tehokkaampaan työnjakoon. Myös uuden rahoitusmallin säätö jatkuu. Lisäksi kannettiin huolta valtion talouden tilasta ja mahdollisista yliopistoja koskevista säästötarpeista. Meidän kannattaakin seurata erityisellä huolella ensi kevään kehysneuvotteluja.

Kaikesta huolimatta, Hyvää Joulua ja Vuotta 2014!