Meillä kävi vieraita

Ennen vanhaan mentiin kylään ihan omia aikojaan kutsua odottelematta tai lupaa kysymättä, eikä kukaan kummeksunut. Ei ainakaan Itä-Suomessa. Nykynuori arvelee, että niin kai, kun ei ollut puhelimia eikä nettiä. Mutta ei se siitä johtunut, aika vaan oli eri, elämän rytmi oli eri, kokemusten saamis- ja tiedonvaihtotarve oli erilainen. Ei pelätty, että naapuri tulee arvioimaan meidän elämäämme ja olemistamme, vaan uskottiin, että hän tulee kysymään ja kertomaan kuulumisia. Toista on nyt, vierailulle ei mennä ilman kutsua ja kutsunkin pitää tulla ajoissa. Vierailuun valmistaudutaan huolella ja kaikki pitää sujua protokollan mukaan. Poissa on yllätyksellisyys ja spontaanius.

Yliopistossakin käydään kylässä, joskin yllätyskäyntejä sielläkin paheksutaan. Sehän olisi melkein vakoilua. Etukäteenkin ilmoitettu vierailu saa kaikki hälytyskellot soimaan: mitähän ne nyt haluaa, tuleeko ne arvioimaan meidän toimintaamme, varsinkin, jos on kyse ministeriön väestä. OKM ilmoitti jo syksyllä vierailevansa yliopistoissa keväällä, lähetti alustavan agendan ja toiveen ketä haluavat tavata. Selvä arviointi- ja tarkastuskäynti arveli yliopistoväki kautta maan – henki on sellainen, vaikka ministeriö yritti kuinka vakuuttaa, ettei tämä ole arviointikäynti. Meillä oli toukokuun 6. päivä tällainen vierailu. Oliko se tutustumiskäynti, perehtymiskäynti, ohjauskäynti, arviointikäynti, tarkastuskäynti, kannustuskäynti, opintokäynti vai mikä se oli? Se oli ihan mukava käynti. Se osoitti, että ministeriö on perehtynyt yliopistojen tekemisiin ja haluaa kuulla, miten asioita voitaisiin yhdessä tehdä vielä paremmin. Se oli käynti, jossa molemmat osapuolet oppivat jotain.

Vastaavanlaiset vierailut rehtoraatti aloitti oman yliopiston yksiköihin keväällä 2010. Vierailulle on valittu aina jokin strategiaan liittyvä teema. Tänä vuonna se oli yksiköiden tutkimusstrategiat, viime vuonna tutkinto-ohjelmat.  Yksikkö on saanut vapaasti järjestää vierailun ohjelman ja päättää, ketkä osallistuvat ja ketkä alustavat aiheesta. Toiveena on ollut, että mukana olisi laaja edustus koko yksiköstä. Kustakin yksiköstä jää yleensä mieleen jokin mielikuva ylitse muiden.  Tänä vuonna mieleen jäi EDUsta se,  että opiskelijat pitivät erinomaiset puheenvuorot, SISstä se, että tunnelma oli hyvähenkinen ja leppoisa, JKKsta se, että siellä keskusteltiin tosissaan.  LTLstä jäi mieleen se, että puheenvuoroja oli paljon ja aikataulu tiukka, CMTstä se, että tutkimuskeskus maksaa muiden alijäämää, Kaupin kampukselta se, että kukaan ei valittanut yliopiston ryöväävän tutkijoiden rahoja, ja YKYstä se, että rehtorin ei uskottu ymmärtävän yhteiskuntatieteellistä ajattelua, kun on luonnontiedetaustainen. Kylässä käynnit ovat mielenkiintoisia ja niistä oppii.

Kaija Holli
rehtori

Yksi vastaus artikkeliin ”Meillä kävi vieraita

1. Eivät kai hyvät ystävät poikkea tekemään tupatarkastuksia, mutta nyt
    taitaa parasta olla varuillaan ja katsoa, ketkä ovat hyviä ystäviä.