Lapin lumilla

Vietin viime viikon hiihtolomaa Lapissa. Etäisyys yliopistoon tekee hyvää, on ihan hyvä olla jonkin aikaa ilman päivittäisiä kokouksia, palavereita, seminaareja ja muuta touhua. Pitkät rauhalliset hiihtolenkit häikäisevässä kevätauringossa virkistävät kummasti. Luonnosta saa uutta puhtia.

Ihan koko viikkoa en kuitenkaan ollut yliopistomaailman ulkopuolella. Tiistaina soitti Aamulehden toimittaja, joka halusi Tampereen yliopiston näkemyksen mahdolliseen tutkintojen laajuuksien rajoittamiseen. Hänelle oli helppo kertoa, että emme suunnittele tutkintojen rajaamista tiukasti 300 opintopisteeseen. On kaikkien etu, että opiskelija voi itse suunnitelma itselleen mieleisen kokonaisuuden. Toki yliopisto kannustaa opintojen suorittamiseen tavoiteajassa. Tämä tarkoittaa käytännössä myös sitä, että tutkinnon laajuus on tällöin hyvin lähellä 300 opintopistettä.

Lisäksi toimittaja halusi kuulla kantani opiskelijoiden työssäkäyntiin. Tällä hetkellä kaksi kolmesta yliopisto-opiskelijasta on työssä lukukausien aikana. Tämä luonnollisesti hidastaa opintoja. Samalla suurin osa työssä käyvistä opiskelijoista saa kuitenkin arvokasta työkokemusta, ja useimmiten vielä omalta alaltaan. Suurin osa työssä olevista opiskelijoista tekee nimittäin oman alansa asiantuntijatöitä. Tämä puolestaan vauhdittaa työllistymistä tutkinnon suorittamisen jälkeen. Opiskelijoiden työssäkäynti ei ole mikään yksinkertainen kysymys. Hiihtely Lapin lumilla ei antanut ainakaan minulle mitään kuningasajatusta miten tämän ongelman ratkaisisi.

Perjantaina sain latukahvilaan viestin, että Tampereen yliopiston hakijamäärät olivat kasvaneet. Tänä vuonna yliopistoomme haki melkein 17 000 nuorta, mikä on selvästi enemmän kuin viime vuonna. Uutinen tuntui todella hienolta. Olemme toteuttaneet ison koulutusuudistuksen ja se on saanut myönteisen palautteen. Nyt meidän vaan on varmistettava, että laaja-alaisuus, osaamisperustaisuus ja valinnaisuus toteutuvat myös käytännössä. Nämä tekijät vaikuttavat olennaisella tavalla opintojen sujumiseen ja opiskelijoiden valmistumiseen. Viestin jälkeen jaksoin kummasti hiihtää pidemmän lenkin kuin mitä aamulla suunnittelin.

Maanantaiaamuna tulin virkistyneenä töihin. Kello 9 alkoi aineenopettajakoulutuksen kehittämistä suunnittelevan työryhmän kokous.

3 vastausta artikkeliin ”Lapin lumilla

1. Tuo on ihan ok, mutta yliopistorahoituksessa muhii oudompia juttujakin… Rahoitusta on myös sidottu siihen, paljonko yliopistoissa on ulkomaista henkilökuntaa ja jatko-opiskelijoita. Tässä varmasti takana kaunis ajatus tutkijavaihdosta, osaamisen ja tietojen vaihdosta. Mutta käytännössä ainakin yhdessä melko hyvin tuntemassani yliopistossa, joka sattuu olemaan omakin entinen työnantajani, on tehty niin että on lopetettu työsuhteita suomalaisten työtä vuosia hyvin tehneiden tutkijoiden, tohtorikoulutettavien, assistenttien tms kanssa, jotta saadaan tilalle samaa työtä tekemään ulkomaalaisia, koska silloin yliopisto saa enemmän rahoitusta. Nämä otettavat eivät ole huippututkijoita jotka tuo asiantuntemusta tänne vaan heitä otetaan hoitamaan ihan opetus- ja muita perushommia sen takia että se on yliopistolle taloudellisesti kannattavampaa kuin teettää sama työ suomalaisilla. Kun puhutaan oikeasti osaamista tuovista ihmisistä, jos Suomeen sellaisia saadaan, ei silloin edes katsota saako siitä tukirahoitusta vai ei. Mutta ne on harvassa, nyt tuodaan tänne akateemisen rutiinityön tekijöitä ja pannaan suomalaiset ulos.

2. Tutkimuksessa takasteltiin Jyväskylän yliopistosta valmistuneiden museologian opiskelijoiden sijoittumista työelämään ja museologian opintojen hyödyllisyyttä yleensä. Erityisesti huomio kiinnitettiin museoalalla työskenteleviin suhteessa koko vastaajajoukkoon.

3. Osa Helsingin yliopiston loppuvaiheen opiskelijoista osallistui vuoden 2007 Universum-tutkimukseen, jolla mitataan opiskelijoiden arvostuksia työn ja työnantajan suhteen.