Uusi vuosi – vanhat kujeet

Vuoden vaihtuessa on tapana tehdä uudenvuodenlupauksia. Vararehtorina voin hyvillä mielin luvata, että yliopiston strategian toteuttaminen jatkuu myös vuonna 2013.

Viime vuonna paiskittiin kovasti töitä. Kevään aikana valmisteltiin uudet tutkinto-ohjelmat, jotka käynnistyivät syksyllä. Syksyllä taas on valmisteltu uusia kansainvälisiä maisteriohjelmia. Samaan aikaan on parannettu opintojen ohjausta, kehitetty palautejärjestelmiä, rakennettu uusia opetusta tukevia sähköisiä järjestelmiä ja huolehdittu ihan tavallisesta opetuksesta.

Opetusneuvosto on useassa kokouksessaan arvioinut koulutusuudistuksen etenemistä. Neuvosto on keskustellut varsin kriittisesti. Uudistuksen keskeisiä periaatteita, laaja-alaisuutta ja osaamisperustaisuutta, on pidetty onnistuneina. Opetusneuvosto pitää hyvänä myös sitä, että uudistusten myötä eri yksiköt ja eri ohjelmat ovat ottaneet oppia toisiltaan, hyvät käytännöt leviävät. Opettajien oman työn kehittämistä pidetään tärkeänä, ja tässä kiitosta annettiin Campus Conexukselle.

Eniten arvioinnissa kannettiin huolta jaksamisesta. Uudistuksia on tehty paljon ja rivakkaan tahtiin. Nyt toivottiin aikaa perustehtävien hoitamiselle – hyvä opetus ja huippututkimus ovat hidasta puuhaa. Lisäksi neuvosto kantoi huolta siitä, että uudistukset eivät jää pelkästään näennäisiksi, vaan että laaja-alaisuus ja yhdessä tekeminen todella siirtyvät arjen käytäntöihin.

Viime vuonna tehtiin myös tulosta. Tampereen yliopisto ylitti jo ennen joulua ministeriön kanssa sovitut tutkintotavoitteet. Eri yksiköiden välillä on toki eroja tavoitteiden saavuttamisessa, mutta verrattuna pariin edeltävään vuoteen kaikki ovat parantaneet tulosta. Nyt vain on varmistettava, että tavoitteisiin päästään tänäkin vuonna.

Vanhoja kujeita jatketaan, mutta mitä uusia voisimme keksiä? Vuonna 2014 meitä odottaa KKA:n arviointi, jossa koulutuksen laadun varmistukseen kiinnitetään erityistä huolta. Koulutuksen laatuun ei voi kiinnittää liiaksi huomiota. Yliopisto-opetus perustuu tutkimustiedolle: hyvän opetuksen taustalla on siis hyvä tutkimus. Laadussa on kyse siitä, että perustehtävämme tulee hoidettua hyvin. Tämän turvaaminen on se uusi kuje.

Yksi vastaus artikkeliin ”Uusi vuosi – vanhat kujeet

1. Tämä kaikki kuulostaa hyvälle! Toivotaan, että nuoremman tutkijasukupolven mahdollisuutta tehdä tutkimusta tuetaan mahdollisimman paljon, ja siinä ennen muuta kansainväliset yhteydet = matkarahat ja muu infrastruktuurinen tuki on tarpeen!
    Hyvää alkanutta vuotta kaikille!