Onko yliopistomme puoluepoliittisesti värittynyt?

Pari vuotta sitten keskustelin erään tunnetun valtiovallan edustajan kanssa, joka 70-luvulla oli opiskellut Tampereen yliopistossa ja joka kritisoi yliopistoamme ja väitti sen edelleen olevan poliittisesti värittynyt. Olin vähintäänkin hämmästynyt tästä väitteestä enkä millään voinut ymmärtää, miten sitkeässä käsitys punaisesta yliopistosta voi olla. Harmillisempaa kuin väri oli mielestäni väite, että Tampereen yliopiston koulutustaso ei vastaa edelleenkään muiden yliopistojen tasoa. Tästä saikin sitten jo kiivaaksi luokitellun väittelyn. Onneksi minulta ei puuttunut faktatietoja ja sain ehkä keskustelukumppanini vakuuttumaan, että hänellä on edesmennyttä tietoa yliopistostamme.

Luettuani Aamulehden verkkokeskustelua kansleri Krista Varantolan päätöksestä ryhtyä tukemaan Paavo Lipposen presidenttivaalikampanjaa aloin ymmärtää, että parin vuoden takainen keskustelukumppanini ei ole ainut, jonka mielessä punainen yliopisto kummittelee. Verkkokeskustelussa nousee ehkä kaksikin paheksunnan tai ihmetyksen aihetta. Toinen niistä on se, että voiko yliopisto olla puoluepoliittisesti värittynyt ja toinen koskee sitä, kuka yliopistoa edustaa.

Jälkimmäiseen kysymykseen on helppo vastata. Voimassa olevan yliopistolain perusteella virallisesti yliopistoa edustavat rehtori ja hallituksen puheenjohtaja. Kansleri ei tee yliopistoa koskevia päätöksiä eikä ole yliopiston virallinen edustaja, mutta hänen tehtäviinsä kuuluu edistää tieteitä ja taiteita ja valvoa yliopiston yleistä etua ja toimintaa. Onko sitten oikein, että juuri hän on mukana puoluepolitiikassa? Jokaisella yliopistolaisella on oikeus yksityisenä henkilönä toimia vapaasti myös politiikassa, mutta hän ei silloin edusta taustaorganisaatiotansa. Kansleri on selkeästi ilmoittanut olevansa mukana yksityisenä kansalaisena. Eri asia on, miltä tilanne näyttää muiden kansalaisten silmissä, ja siitä tuo verkkokeskustelu ehkä enemmän kertoo.

Onko Tampereen yliopisto sitten puoluepoliittisesti jonkinsuuntainen? Olen ollut tavattoman ilahtunut siitä, että on olemassa instituutioita, kuten yliopisto, jossa puoluepoliittinen meriitti ei ratkaise valintaa rehtorin tehtävään eikä mihinkään muuhunkaan tehtävään. Jos näin olisi, en olisi koskaan tullut valituksi rehtoriksi. Tampereen yliopiston profiili on yhteiskunta-  ja terveyspainotteinen ja sillä on yhteiskunnallisen korkeakoulun vahva perinne, mutta se ei tee yliopistoa puoluepoliittisesti värittyneeksi. Kriittinen yhteiskuntapoliittinen keskustelu on yliopistossamme sallittua ja suotavaa. Eikä puoluepolitiikasta keskustelua ole myöskään kielletty, mutta älköön yksittäisten henkilöiden mielipiteiden perusteella leimattako koko yliopistoa.

Kaija Holli
rehtori