Tukipaketti

Jo kuukauden olen kuullut puhuttavan tukipaketista. Vielä minulle ei ole selvinnyt mistä tarkalleen on kysymys. Näinä päivinä asiasta päättää myös eduskunta. Tietävätkö he mistä päättävät ja mitä siis tekevät? Asiaa ei minulta kysytä, mutta en vastusta tukipakettia, koska olisi kai tyhmää vastustaa sellaista, josta ei tiedä. Sitähän voisi vastustaa vaikka hyvää asiaa.

Olen kuullut tukipaketista ennenkin. Viisikymmentä vuotta sitten kun olin menossa kansakouluun, tukipaketteja lähetettiin rajaseudun köyhille lapsille. Kun kasvoin ja aloin ymmärtää asioita, huomasin, että tukipaketteja vaadittiin ja saatiin kehitysalueille. Ne olivat kyllä oikeasti köyhiä alueita, missä pantiin pakettiin peltoja. Sitä oli vaikea ymmärtää. Sitä ei ymmärtänyt myöskään pienviljelijä, jolla ei ollut muuta työpaikkaa, ja joka ei ollut eläissään nähnyt voivuoria. Ymmärtämätön luuli, että kyse oli politiikasta ja äänesti Eino Poutiaista, joka kiersi mopolla kylästä toiseen paketteja jakamassa.

1980-luvulla tukipaketteja saivat paikkakunnat, joista hävisivät tehtaat ja työpaikat. Jotakin piti tehdä, jotta ihmiset voisivat elää entistä elämäänsä. Tukipakettiin käärittiin uusia kunnan ja valtion työpaikkoja, eläkkeitä, opinahjoja ja uudelleenkoulutusta. Tätä sanottiin aluepolitiikaksi ja se toimi hyvin, koska kaikki hyötyivät ja valtio maksoi, kuten Punaisessa viivassa vaadittiin jo vuosisadan alussa.

Sitten tukipaketteja saivat pankit. Niiltä loppuivat rahat, koska asiakkaat toivat pankkiin vain hiekkaa jaloissaan. Koska pankkien rahat olivat hävinneet yhteisessä kulutusjuhlassa, oli kohtuullista, että valtio maksoi paketin ottamalla lainaa ulkomailta. Pääsimme kuin koira paketista.

Kun Suomi liittyi Euroopan unioniin 1995, alettiin kääriä isoa pakettia. Sen sisällä oli maataloustukea, aluetukea, elinkeinotukea ja rakennetukea. Paketti oli niin iso, että ilman sitä oli vaikea päästä liikkeelle. Siksi pakettia on hieman raotettu: siellä on vipuvoimaa EU:sta. Viime vuosina paketit ovat aina vaan kasvaneet. Nyt niitä saavat kokonaiset valtiot ja pian varmaan jo maanosatkin. Tämä on hieno asia, koska kaikki hyötyvät ja EU maksaa.

Yhtä en ymmärrä. Miksi tuki laitetaan pakettiin? Silloinhan sitä ei näe ja olisihan tukea kiva katsella. Luotan kuitenkin kansan viisauteen: kyllä sian voi ostaa säkissä, sillä onko pakkauksella väliä, jos tavara on hyvä.

Pertti Haapala