Puhe ylioppilaskunnalle

Alma mater tervehtii lapsiaan! Epätavallista on ehkä se, että lapset ovat samanikäisiä kuin äitinsä eli 85-vuotiaita. Heillä on myös yhteinen isä, yhteiskunnallinen kysymys, die soziale Frage. Isän äiti oli moderni yhteiskunta. Se tarvitsi tuekseen yhteiskuntatieteen, sen tutkijat, opettajat ja opiskelijat. Näin syntyi myös meidän yliopistomme.

TAMY on erilainen ylioppilaskunta. Sen alkuna oli Kansalaiskorkeakoulun ja Yhteiskunnallisen korkeakoulun oppilaskunta. Siitä tuli lopulta ylioppilaskunta, mutta ei vaivatta: alussa oli koulu mutta ei ylioppilaita. Nämä YKK:n opiskelijat olivat itsessään yhteiskunnallisen kysymyksen ratkaisu. He tulivat kansan syvistä riveistä, ja saivat kokea helsinkiläiseliitin ylenkatsetta kuten koko ”Sörkän yliopisto”. Koulun status nousi kun se muutti Tampereelle ja kasvoi oikeaksi yliopistoksi.

Tampereella opiskelijat törmäsivät toiseen ristiriitaan. Tehdaskaupunki halusi yliopiston mutta myös vierasti akateemista maailmaa. Riemumaisterikulttuurin nerokkain pilkkaaja oli Finlaysonin tehtaan työmies Väinö Linna, jonka mukaan akateeminen tyhmyys tiivistyi ylioppilaskuntamenoissa. Hän oli sitä mieltä, että yliopisto olisi pilannut hänetkin. Sitten Linna kutsuttiin yliopiston kunniatohtoriksi ja TAMY siirtyi ”kansan puolelle”. Ylioppilaat luopuivat frakeista eivätkä lakittaneet enää Suomi-neitoa. He alkoivat vaatia oikeudenmukaisempaa yhteiskuntaa ja kääntyivät äitiään vastaan, tai, silloisen yksityisen yliopiston taantumuksellista johtoa vastaan.

TAMY:n taisteluhistoria on sittemmin nähnyt monta käännettä. Voitot ja tyhmyydet kirjataan ylioppilaskunnan historiaan, jonka se on tilannyt yliopistolta. Vastahanka on kuitenkin aina nojannut kestävään ideaan: ylioppilaat ovat puolustaneet sanomisen ja tekemisen vapautta ja ovat hakeneet vaihtoehtoa. En usko, että viisaus kasvaa iän mukana, vaan yliopisto taantuu ilman nuoria.

Olemme nyt lakkauttaneet laitokset ja tiedekunnat. Samalla olisi mennyt ylioppilaskuntakin. Onneksenne sen kieltää Suomen laki ja yliopiston strategia, joka lupaa rakentaa tulevaisuutta. Onnea joka vuosi uudelleen syntyvälle ylioppilaskunnalle!

[TAMY:n 85. vuosijuhlaa vietettiin viime viikolla Finlaysonin Siperiassa.]

Pertti Haapala