Promootio – mitä ihmettä?

Jotta nykymaailmassa saisi asiansa esille, sitä pitää demota ja promota. Tällä viikolla Tampereen yliopisto järjestää tohtoripromootion. Se tarkoittaa, että yliopistossa väitelleet vihitään tohtoreiksi. Vihkiminen tapahtuu juhlallisessa promootioaktissa. Toimitus on sen kokeneelle yhtä aikaa arvokas ja hassu.

Uusi tohtori saa tohtorin hatun ja miekan. Nekin ovat hassuja kapistuksia, jotka kiinnostavat varsinkin tohtorin lapsia. Tohtorikulkue yliopistolta kirkkoon on sekin sekä juhlava että hassu näky: miehillä on musta hännystakki ja hattu ei pysy tuulella päässä. Joukko kulkee mustissaan ja vakavana ilman torvisoittokuntaa. Promootioon kuuluu jumalanpalvelus mitä myös aina jaksetaan ihmetellä.

Vihkimisseremonia on vanhaa perua ja siksi nykyihmiselle outo. Usein kysytään miksi tohtorilla on miekka, tuo väkivallan symboli. Miekalla voi pyytää puheenvuoroa, mutta se ei ole väkivallan vertauskuva, vaan miekalla suojellaan tietoa ja sen vapautta, siis tiedettä. Teologian tohtorit eivät saa miekkaa. Suomessa miekkoja on hiottu vuodesta 1840 alkaen, jolloin Keisarillinen Aleksanterin Yliopisto Suomessa järjesti 200-vuotisjuhlapromootionsa. Tampereen yliopisto on seurannut samaa perinnettä. Ensimmäinen promootio Tampereella oli vuonna 1965. Sen jälkeen ns. suuri promootio on ollut vuosina 1975, 1985 ja 2000.

Kaikissa promootioissa vihitään myös kunniatohtoreita. He ovat tiedekuntien kutsumia arvohenkilöitä. Useimmat kunniatohtorit ovat oman alansa vaikuttavia tutkijoita. Miksi sitten kunniatohtoreiksi vihitään myös tunnettuja vallankäyttäjiä, ennen vanhaan hallitsijoita ja näiden sukulaisia, nykyään poliitikkoja? Yliopistot haluavat näin kiittää tieteen suojelijoita saamastaan vapaudesta. Toisinaan kiitos lipsahtaa ehkä mielistelyn puolelle. Tamperelaiset professorit päättivät kuitenkin vuonna 1965 äänestyksellä, että Urho Kekkosta ei pyydetä kunniatohtoriksi. Presidentti suuttui ja kuulemma sanoi, että ”kusee sellaisen yliopiston päälle”. Vahinko korjattiin kymmenen vuoden kuluttua. Vuoden 1965 tunnetuin kunniatohtori oli Väinö Linna, joka mielellään pilkkasi akateemista ”riemumaisterikulttuuria”.

Ristiriitaisuudestaan huolimatta – tai sen ansiosta –promootio on hauska juhla. Se on nimenomaan juhla, jossa saavat nauraa sekä näyttelijät että yleisö. Sanan säilän puolesta. Skål!

Pertti Haapala

3 vastausta artikkeliin ”Promootio – mitä ihmettä?

1. Kekkosen puolesta on todettava, että vararehtori Haapalan kuvaus tapahtumasta on hieman liian yksioikoinen. Kekkonen kyllä loukkaantui professoreiden päätöksestä kuultuaan, sillä hänelle oltiin jo ilmoitettu kunniatohtoriksi vihkimisestä ennen varsinaista päätöstä, joka sitten olikin kielteinen. Näpäytys oli siksi erityisen osuva.

2. Aina on eroa kusemisella ja kusemattomuudella. Kekkonen nimenomaan ilmaisi närkästyksensä toteamalla, ettei kusekaan Tampereen yliopistoon päin, kun on niin paljon tehnyt YK:n hyväksi (mikä on totta). Olisi ollutkin frekkiä kutsua kunniatohtoriksi tasavallan presidentti, kun Turun yliopisto oli ehtinyt ensin, nämä promootiot olivat muutaman päivän välein. Kyllä suurin osa tiedekunnan vakinaisista professoreista olisi halunnut hänet kutsua. Tosin dekaani Tuttu Tarkiainen ei voinut olla ääneen iloitsematta kielteisestä päätöksestä.
    Mielenkiintoista oli, että promootion järjestäjät saivat haukkuja kutsuttuaan Väinö Linnan kunniatohtoriksi. ”Kuinka alas voi akateeminen laitos vajota”, kirjoitti eräs mielensä pahoittanut.
    Myös ylioppilas Touko Markkasen, entisen pultsarin, kunniatohtorius herätti pahennusta.
    Matti Parjanen
    1965 promootiotoimikunnan puheenjohtaja ja gratisti

3. Hyvät herrat,

Tarkoitukseni ei ollut arvostella arvostettua presidenttiä, vaan kertoa esimerkki siitä, miten kaksiteräinen miekka poliitikon kutsuminen kunniatohtoriksi tai kutsumatta jättäminen voi olla. Käyttämäni lainaus on erään silloisen professorin vanhasta haastattelusta (nauha). Se on kuulopuhe kuten muutkin versiot.