Maailman loppu

Aurinko himmenee ja taivaalta sataa tuhkaa. Maapallolla elävät ihmiset ovat kokeneet tämän lukemattomia kertoja. Maapallo on pimentynyt ja kylmentynyt vuosikausiksi. On esitetty uskottavaa tietoa siitä, että noin 73.000 vuotta sitten tapahtuneen tulivuorenpurkauksen jälkeen maapallolle jäi henkiin vain muutamia satoja ihmisiä. Heille – ja meille – maailman loppu oli lähellä.

Tuhansia vuosia maailmanloppu koettiin todellisena uhkana. Ajatus siitä sisältyy kaikkiin uskontoihin ja kaikkiin pelotteluarsenaaleihin. Luonnononnettomuudet, kuten Suomen nälkävuodet 1867–1868, olivat tarpeellisia opetuksia: ”Älköön siis kukaan nurisko Jumalata vastaan, arvellen viattomasti kärsivänsä, vaan jokainen nuriskoon syntejänsä vastaan… Se maan vaiva, jolla Jumala viisaudessansa on hyväksi nähnyt etsiä Suomen kansaa, on siis voimallisena herätyshuutona katumukseen ja parannukseen…”. Ilmaston yhtäkkisen kylmenemisen todennäköinen syy oli tulivuorenpurkaus.

Viimeiset sata vuotta maailmanloppu on karannut yhä kauemmaksi, käsittämättömään ikuisuuteen. Nyt osataan laskea miten monta vuotta maapallo vielä jaksaa pyöriä, mutta luku on rauhoittavan suuri. Pelko on suhteellistettu kertomalla, että todennäköisyydellä χ maailmanloppu tulee vuonna χ2. Voihan pallo tosin alkaa tärisemään tai vipottamaan, mutta sen todennäköisyys on paljon pienempi kuin voittaa lotossa.

Turvallisen tuntuinen maailma on tehty rakentamalla maan päälle keinoluonto eli infrastruktuuri, jota ihminen hallitsee tietojärjestelmillä. 1800-luvun ihmisen silmin nykymaailma on todellakin kone. Joskus rattaisiin menee hiekkaa, mutta sitä varten on turvajärjestelmät. Niin kauan kuin uraani halkeaa, geeni avautuu, bitit juoksevat ja kurssit nousevat ei ole syytä pelkoon. Lisäksi EU saanee aikaan päätöksen siitä, kuka korvaa mahdollisesta maailmanlopusta aiheutuvat vahingot.

Toivotan kaikille hyvää maailmanloppua. Sitä odotellessa on aikaa tehdä kaikki hyvät työt, joita on tullut mieleen.

Pertti Haapala
vararehtori

Vastaa

Ota kantaa! Pysy kuitenkin asiassa ja muista hyvät tavat. Kommentit tarkistetaan ennen julkaisua.

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Roskapostitusten välttämiseksi pyydämme täydentämään: *