Ranskalainen tuulahdus

Katariina Mustakallio

Tänään kävi vieraita Ranskasta, tarkemmin sanottuna Nizzasta, joka eteläisestä sijainnistaan johtuen on monietninen, monikielinen ja ehkä myös valmiimpi luomaan suhteita valtakunnan rajojen yli. Tampereen yliopistolla on ollut pitkään hyvä yhteys Université Côte d’Azur -korkeakoulukeskittymään, joka tarjoaa koulutusohjelmia mm. tekniikasta ja tähtitieteestä aina lääketieteeseen, humanistisiin ja yhteiskuntatieteellisiin aloihin asti. Tällä kertaa käynnin teki ajankohtaiseksi Ranskan pyrkimys nousta eurooppalaisen yliopistoyhteistyön suurvallaksi.

Presidentti Macron lanseerasi viime syksynä uuden yliopistopolitiikan, jossa painotetaan yhteistyötä. Sen pääajatuksena on luoda korkeatasoisia eurooppalaisia yhteistyökampuksia yliopistojen välille. Kyse on paitsi eurooppalaisen identiteetin vahvistamisesta myös Brexitin aiheuttamasta tyhjiöstä. Tärkeänä tekijänä on Ranskan presidentin usko korkeakoulutuksen merkitykseen uutta luovana innovatiivisena voimana. Eurooppalainen kampus on tämän Macronin kamppanjan nimityksenä. Se kokoaa jo piiriinsä ranskalaisten lisäksi sveitsiläisiä ja saksalaisia yliopistoja. Yhteistyösopimus Baselin, Freiburgin, Haute-Alsacen ja Strasbourgin yliopiston sekä Karlsruhen teknologisen instituutin välillä mahdollistaa opiskelijoiden vapaan liikkumisen ja yhtäläiset opiskeluoikeudet, ja varaa siemenrahoitusta yhteisten tutkimushankkeiden suunnittelulle. Seuraavina mielenkiinnon kohteina ovat Pohjoismaat.

Tampereen yliopisto on kohonnut viime vuosina erilaisissa kansainvälisissä arvioinneissa ilahduttavasti. Times Higher Educationin ranking-listalla yliopisto on noussut arvostettuun 200-250 maailman parhaan yliopiston kategoriaan, kolmanneksi suomalaisista yliopistoista (Helsinki sijalla 90 ja Aalto 190). Tampere3 -perspektiivistä Tampereen attraktiivisuus vain nousee, ja mahdollisuus luoda hyviä kansainvälisiä verkostoja paranee. Eurooppalainen kampus -idea sisältää ajatuksen yhteistyöstä niin opetuksen kuin tutkimuksenkin alueilla. Ideana on, että käytetään jo olemassa olevia Erasmus-vaihtosuhteita ja luodaan opiskelijoille joustavia moduuleja, jotka sopivat heidän koulutusohjelmiinsa. Digitaalinen oppiminen ja virtuaalikurssit ovat tässä keskiössä. Tärkeä yhteistyön alue on tutkimus, jossa ajatuksena on fasilitoida erilaisia tutkimusyhteistyön muotoja ja hyödyntää jo olemassa olevaa eurooppalaista tutkimusrahoitusta, Horizon 2020 -ohjelmaa ja sitä seuraavia ohjelmia TKI-yhteishankkeissa.

Tämä kaikki vaatii uudenlaista ajattelua, joustavuutta ja avoimuutta niin tutkimuksen kuin koulutuksenkin suunnittelussa ja johtamisessa. Côte d’Azur on valikoitunut Ranskassa yliopistovertailussa niiden joukkoon, joiden odotetaan toimivan aktiivisesti Macronin eurooppalaisen kampuksen ja yhteistyöverkostojen luomisessa. Tampere3:lle tämä lupaa uusia kansainvälisiä avauksia ja mahdollisuuksia tulevaisuudessa.

Katariina Mustakallio