Tutkimustulosten kaupallistamisesta

Seppo Parkkila

Osallistun parhaillaan San Franciscossa kahteen kokoukseen. Ensimmäinen on BIO SPARK Showcase Event ja toinen Bio Investor Forum. Molemmissa kokouksissa puhutaan tutkimuksesta syntyvien innovaatioiden kaupallistamisesta. Tutkijat ja spin-off-yritysten edustajat esittelevät ideoitaan ja tutkimustuloksiaan mahdollisille rahoittajille. Kokouksessa on esitelty uusia Stanfordin yliopistossa kehitettäviä lääkeaineita, joilla voitaisiin mahdollisesti hoitaa tulevaisuudessa ALS-, MS- ja Parkinsonin tautia sairastavia potilaita. Taiwanilainen tutkija puolestaan esitteli uutta lääkeainetta, joka on osoittautunut ensimmäisissä kliinisissä kokeissa tehokkaaksi skitsofrenian sekä Alzheimerin taudin hoidossa. Monia muitakin erittäin kiinnostavia ideoita ja löydöksiä on esitelty. Vielä tänä vuonna paikalla ei ole tietääkseni muita suomalaisia, mutta ehkäpä jo ensi vuonna tilanne on toinen – onhan Tampereen yliopistokin osa globaalia SPARK-verkostoa.

Tampere3-prosessissa suunnitellaan myös innovaatiotoiminnan roolia ja muotoa uudessa yliopistossa. Nyt syksyn aikana aloittaa vararehtori Jarmo Takalan johtama TKI-ryhmä työn, jossa kartoitetaan nykytilaa ja tehdään ehdotuksia TKI-toiminnan järjestämiseksi. Tähän kuuluu myös yliopiston ja yritysten yhteistyön kehittäminen. On aiheellista kysyä, mihin saakka ulottuu yliopiston rooli? Pitäisikö kaikista perustutkimusta tekevistä tutkijoista tulla tulostensa kaupallistajia? Jos perustutkimus tuottaa kaupallisesti hyödynnettäviä tuloksia, reitin siitä eteenpäin tulisi olla tutkijan kannalta mahdollisimman suoraviivainen. Samoin spin-off-yrityksen perustamisen pitäisi olla positiivinen mahdollisuus yritystoiminnasta kiinnostuneille tutkijoille. On kuitenkin tärkeä korostaa, että hyvä perustutkimus on yliopistoissa tehtävän tutkimuksen kulmakivi ja sellaisenaan arvokasta jatkossakin.

Valtiovallan intressissä on kannustaa tutkimuksesta syntyvien sovellusten kehittämiseen ja kaupallistamiseen sekä uuden yritystoiminnan synnyttämiseen. Tähän liittyy myös paljon kohuttu lippulaivarahoitus, jota yliopistot ja tutkimuslaitokset hakevat. Tutkijoina olemme vielä hieman ihmeissämme tämän – varsin poikkeuksellisen – rahoitusinstrumentin kanssa. Meillä on joka tapauksessa Tampereella ainutlaatuinen yhteiskunnan, terveyden ja tekniikan tutkimusalat kattava tutkimus- ja innovaatioekosysteemi, jonka tulemme esittelemään kansainvälisille arvioitsijoille.

Meneillään olevan kokouksen aikana olen saanut nähdä, että menestyvät amerikkalaiset yliopistot panostavat vahvasti tutkimustulosten kaupallistamiseen ja yritysyhteistyöhön. Meidän on luotava tamperelainen malli, johon niukat resurssimme riittävät ja joka antaa parhaimman panos-tuotossuhteen.

Seppo Parkkila

2 vastausta artikkeliin ”Tutkimustulosten kaupallistamisesta

1. Hyvä Seppo ja tsemppiä Jarmolle. Tutkimustulosten hyödyntäminen laaja-alaisesti on keskeistä. Perustutkimuksella on myös aina tärkeä roolinsa sovelluksen ohessa. Mainiota että ajatuksena ei ole apinoida amerikkalaisia vaan rakentaa toimintamallit omista vahvuuksista ja lähtökohdista ponnistaen.

2. Tay:n ja TTY:n tutkimustulosten kaupallistamisprosessin kehittämisessä kannattaa hyödyntää meitä yliopistokeskuksia (Seinäjoki ja Pori). Yliopistokeskusten toimintahan perustuu nimenomaan yritysten kanssa tehtävään tiiviiseen yhteistyöhön ja siten myös kaupallistamiseen.