Globaalista vastuusta

Liisa Laakso

Tampereen yliopiston vahvuusalueet: terveys ja yhteiskunta tuovat tänä päivänä ensimmäiseksi mieleen soten ja sitä kautta kotimaisen politiikan. Ehkäpä senkin vuoksi olen viime päivinä aivan erityisesti pannut merkille globaalit kysymykset tutkimus- ja opetustyössä.

Yliopistossa vieraili viime viikolla korkea-arvoinen delegaatio Namibiasta. Kunniakonsulin tilaisuudessa esittämä yhteenveto tamperelaisten korkeakoulujen, niin TTYn, TAMKin kuin meidänkin, pitkäaikaisesta yhteistyöstä namibialaisten kanssa oli melkein hengästyttävä. Samalla viikolla Tampereen kaupungin edustaja kertoi minulle yhteistyöstä Tampereen tansanialaisen ystävyyskaupungin Mwanzan kanssa ja kyseli, miten yliopisto voisi olla siinä jatkossakin mukana. Kokemukset esimerkiksi sosiaalityön harjoittelun järjestämisestä Mwanzassa ovat olleet hyviä. Tällä viikolla tapasin Tunisian lähetystön edustajia. Heidän päällimmäinen asiansa oli kiittää Tampereen yliopistoa tunisialaisille viestinnän ammattilaisille järjestetystä koulutuksesta aiemmin tänä vuonna. Samalla he toivoivat lisää yhteistyötä.

Toissa viikolla Euroopan merkittävin kehitystutkimuksen ja -työn yhdistys EADI hyväksyi Tampereen yliopiston jäsenekseen ja päätti samalla, että ensi kevään johtokunnan ja työryhmien vetäjien kokous pidetään Tampereella. Mm. tämän yhdistyksen kautta Public and Global Health -maisteriohjelma ja International Doctoral Programme in Epidemiology saavat entistä enemmän näkyvyyttä.

Viime viikolla osallistuin kansalaisjärjestöjen ja ulkoasiainministeriön järjestämään keskustelutilaisuuteen turvallisuuspoliittisesta globaalistrategiasta. Tampereen yliopisto oli edustettuna niin esiintyjien kuin yleisönkin joukossa. Väliajalla käymissäni keskusteluissa kuulin yliopiston hyvästä maineesta kansainvälisten asioiden osaajien kouluttajana. Meiltä rekrytoidaan maistereita niin diplomaattiuralle kuin vaikutustyöhönkin. Tampereelta löytyy vahvaa ulkopolitiikan ja EU:n tuntemusta. Huippuyksikkötasolla tutkitaan globaalia hallintaa ja Venäjän ulkopolitiikkaa. Rauhan- ja konfliktintutkimuksella on kunniakkaat ja pitkät perinteet. Välimeri kasvattaa merkitystään ja Tampereelle on poikkeuksellisen hyvät verkostot alueen yliopistojen kanssa.

Yliopiston strategia alkaa viittauksella YK:n vuonna 2015 hyväksymään kestävän kehityksen tavoitteeseen: maailmaan, jossa kaikilla ihmisillä on mahdollisuus hyvinvointiin. Edellä on vain muutamia omien työpäivieni aikana esiin nousseita esimerkkejä siitä, miten Tampereen yliopisto edistää tätä tavoitetta. Globaalivastuu on itseasiassa niin läpileikkaavasti mukana niin monen yksikön ja oppiaineen opetuksessa ja tutkimuksessa, että se saattaa unohtua, kun yliopiston vahvuusalueita luetellaan. Samalla jää ehkä arvokaita yhteistyömahdollisuuksia hyödyntämättä.

Olisiko globaalivastuu sopiva teema seuraavaan profilaatioharjoitukseen? Löytäisimmekö siihen erityisen Tampereen yliopiston ja Tampere3:n näkökulman?

2 vastausta artikkeliin ”Globaalista vastuusta

1. Globaali vastuu ainakin sopisi nykyisen Tampereen yliopiston profiiliin, toivottavasti myös tulevan. CMT:n opettajat ovat tehneet kuluvana lukuvuonna journalismiin ja viestintään liittyvää yhteistyötä Tunisian lisäksi ainakin Tansaniassa, Sambiassa ja Namibiassa. Tutkijoista ja opettajista koostunut vapaaehtoisryhmä on osallistunut Kaivannon vastaanottokeskuksen pakolaisten kotouttamiseen. Paraikaa journalistiikan vierailijaprofessori ja yksi tutkijatohtori ovat Eritreassa, jossa on tarkoitus ryhtyä kehittämään journalistikoulutusta. Opiskelijoiden työpajamuotoisia kursseja on järjestetty Egyptissä, Keniassa, Ugandassa ja Palestiinassa. Siellä jo harjoitellaan profilaatiota!

2. Kiitos rehtori Laaksolle oivallisesta kirjoituksesta.
        Voisiko ’globaali hyvinvointi’ toimia vielä globaalivastuuta paremmin Tampereen yliopiston tutkimusta ja opetusta jäsentävänä käsitteenä? Globaalivastuu on pikemminkin yliopiston kolmannen tehtävän ymmärtämistä laajana. Silti, voiko globaalivastuulla olla vaarana kehitysavun kaksinaisuus: yhtäällä auttaja eli vastuunkantaja ja toisaalla kohde, autettava?

T3-yliopistollekin globaali hyvinvointi sopii profiiliksi. Teknilliseltä yliopistolta löytyy oivallisia tutkimusryhmiä esimerkiksi välttämättömyyspalveluiden (sähkö ja vesi), hyvinvoivan kaupungin tai teknologian ja terveyden suhteen tutkijoista. Heille on mahdollista löytää kumppaneita Tampereen yliopiston tai TAMK:n piiristä.
        Myös globaalin hyvinvoinnin tutkimukselle on tilausta vaikkapa sukupuolen tai työelämään tutkimukseen liittyen.