Viisikko

Itä-Suomen, Oulun, Tampereen ja Turun yliopistot solmivat 3.12.2015 strategisen yhteistyösopimuksen. Sopimuksen on tarkoitus lisätä yhdessä tekemistä ja mahdollistaa yliopistojen järkevä työnjako. Jyväskylän yliopisto päättää osallistumisestaan tähän yhteistyöhön tammikuun lopulla. Näin Suomen on syntymässä viiden monialayliopiston muodostama liittoutuma, jonka tavoitteena on rakentaa yhdessä uudenlainen toimintamalli varmistamaan ja vahvistamaan korkeatasoisen ja kustannustehokkaan tutkimuksen ja koulutuksen jatkumista eri puolilla Suomea.

Yhteistyön tavoitteena on siis kehittää yliopistojen välistä työnjakoa ja edistää yliopistojen profiloitumista. Yliopistot kehittävät muun muassa tutkimusinfrastruktuureja, innovaatiotoimintaa ja yhteistä koulutusta. Koulutuksen työnjaon selkeyttäminen tapahtuu tiiviissä yhteistyössä UniFin rakenteellisen kehittämisen hankkeiden kanssa. Infrastruktuurien alueella yksi tärkeä yhteistyön kohde on yhteisen biopankin rakentaminen. Lisäksi yhteistä tekemistä on tarkoitus lisätä muun muassa sähköisten järjestelmien alalla.

Koulutuksessa yhteistyö tarkoittaa monia asioita. Yhtenä tavoitteena on yhteistutkintojen järjestäminen. Esimerkiksi oppiaineessa X opiskelija voi tehdä kandidaattiopintoja monessa yliopistossa, mutta maisteriopinnot järjestetään yhdessä. Oppimisympäristöjen uudistamisella on tärkeä sijansa. Uusien ratkaisujen avulla pystytään voittamaan maantieteelliset etäisyydet ja näin opiskelijoille tarjoutuu entistä monipuolisempia mahdollisuuksia joustaviin opintopolkuihin.  Jo nyt lääketieteessä on käytössä yhteisiä opetusresursseja, tällaista yhteistyötä on mahdollista lisätä muillakin tieteenaloilla.

Avainasemassa on yliopistojen fokusoituminen omille vahvuusaloilleen ja yliopistojen keskinäisen yhteistyön lisääminen. Yhteistyömallissa kunkin yliopiston vahvuudet ovat koko verkoston vahvuuksia ja yhteistyön avulla paikataan niitä aukkoja joita profiloitumisesta mahdollisesti seuraa.

Viiden yliopiston yhteistyö on tärkeä avaus. Opetusministeriö on jo vuosia patistellut yliopistoja sekä profiloitumiseen että yhteistyön tiivistämiseen. Maan hallituksen päätös leikata yliopistojen rahoitusta vaatii yliopistoilta selkeitä ja konkreettisia toimia. Yhteistyön kautta voidaan osaltaan turvata yliopistojen toimintaedellytyksiä. Yliopistojen keskinäiselle yhteistyölle on suorastaan huutava tilaus. On kuitenkin syytä muistaa, että Viisikko on vasta yhteisen polun alussa. Konkreettisia yhteistyön askeleita hahmotetaan rehtoreiden yhteisessä kokouksessa täällä Tampereella kuun lopussa.

2 vastausta artikkeliin ”Viisikko

1. Hyvä että tätä Neliapila-yhteistyötä – vai onko siitä tulossa Viisikko? – ja sen tavoitteita vähän avataan. Joulukuinen tiedote herätti paljon kysymyksiä lattiatasolla, eikä niihin oikein ollut antaa vastauksia. – Toivotaan, että (toisin kuin tähänastinen RAKE-prosessi) tämä neljän/viiden yliopiston keskinäinen profilointi myös johtaa johonkin.

2. Viiden yliopiston yhteistyö on todellakin tärkeä avaus. Toteat myös, että tavoitteena on kehittää yliopistojen välistä työnjakoa ja edistää yliopistojen profiloitumista. Ne antavat pitkälle olennaista sisältöä yhteistyölle, mutta matkan varrella kehittynee väistämättä muitakin yhteistyömuotoja. Yhteistyöryhmittymä on todella monialainen, mikä mahdollistaa vaan ei takaa yhteistyöyliopistojen monitieteistymistä niin tutkimuksessa, opetuksessa kuin yhteiskunnallisessa vaikuttamisessakin. Lisääntyvä monialaisuus kuitenkin vahvistaa, suorastaan alleviivaa monitieteisyyshaasteiden merkitystä. Kuten hyvin tiedät, tarvitaan myös monitieteisyyttä ja monitieteistymistä edistävää päätöksentekoa ja toimia. Palataanpa niihin.

Emeritus Lehtisen Uolevi