Tampere3 lisää opiskelumahdollisuuksia

Tampere3-prosessi on puhuttanut kesän ja syksyn aikana sekä korkeakouluväkeä että poliitikkoja. Tamperelaisten suunnittelema uusi toimintatapa herättää kiinnostusta koko maassa. Suunnitelmamme istuvatkin vallan mainiosti uuden hallituksen tavoitteisiin uusista alueellisista osaamiskeskittymistä. Kaikki eivät kuitenkaan pidä Tampere3-prosessista. Jotkut katsovat sen uhkaavan tieteen tasoa tai että se romuttaa korkeakoulutuksen duaalimallin.

Tampere3 prosessi jatkuu. Keväällä kerroimme, että haluamme olla edelläkävijöinä vaikuttamassa yhteiskuntamme kehittämiseen paitsi Tampereella myös valtakunnallisesti. Tässä työssä lähtökohtana ei ole taloudellinen tehostaminen tai olemassa olevien resurssien yhdistäminen. Sen sijaan olemme perustamassa täysin uudenlaista yliopistoa vastaamaan entistä paremmin yhteiskuntamme muuttuviin tarpeisiin. Tärkeällä sijalla on tyystin uudenlainen ajattelu koulutuksessa – opiskelijoille mahdollistammekin entistä joustavammat opintopolut ja sujuvan etenemisen tutkintovaiheesta toiseen tai työelämään.

Tässä hengessä olemme käynnistäneet syksyn alussa useita koulutusaloja koskevan valmistelun yhteisiksi koulutuspiloteiksi. Tavoitteena on, että syksyllä 2016 käynnistyy ainakin konetekniikassa, liiketaloudessa, matematiikassa, rakentamisessa, sosiaalityössä, terveydenhuollossa ja tietojenkäsittelyssä kolmen korkeakoulun yhdessä suunnittelemia opintojaksoja ja opintokokonaisuuksia. Yhteisesti suunnitellut opintokokonaisuudet tulevat osaksi kaikkien kolmen korkeakoulun ensi lukuvuoden opetusohjelmia. Niiden toteutuksesta voi vastata yksi korkeakoulu tai ne voidaan tehdä yhteistyössä. Olennaista on, että kaikki tunnistavat niiden tuottaman osaamisen osaksi opetusohjelmiemme osaamistavoitteita.

Opetusyhteistyö Tampereen yliopiston ja TTY:n välillä tiivistyy ensi vuonna entisestään, kun mahdollistamme valinnaisten opintojen vapaan suorittamisen yliopistojen välillä. Se tulee lisäämään olennaisella tavalla valinnaisten opintojen tarjontaa. Uskomme, että opiskelijaliikkuvuus kampusten välillä tulee lisääntymään merkittävästi.

Korkeakoulujen yhteistyöhanke saa uutta tuulta purjeisiinsa, kun Päivi Myllykangas aloittaa vetäjän työnsä marraskuun puolivälissä. Päiville on tarjolla paljon työtä, mutta Tampere3 on prosessi, jonka eteen kannattaa töitä paiskia.