Kesää odotellessa

Kaija Holli

Kevätlukukausi alkaa olla lopuillaan. Perjantaina 13.6. oli valmistujaisjuhla, joka kruunasi kevätkauden. Oli upeaa nähdä juhlasali täpösen täynnä väkeä. Valmistujaisjuhlaan osallistui ennätysmäärä nuoria. Yliopistomme on oikeastaan aikamoinen tuotantolaitos. Se tuuppaa maailmalle joka vuosi noin 1200 maisteria ja 120 tohtoria. Tämä ei olisi mitenkään mahdollista, jollei koneisto toimisi kitkattomasti ja tehokkaasti – semminkin kun nämä tutkinnot ovat vain osa tuotantoa. Julkaisukoneisto suoltaa pari tuhatta tieteellistä julkaisua vuosittain. Ja sitten on vielä se kaikki muu, jota on vaikeampi pukea numeroiksi. Mutta kuuluuko yliopiston olla tuotantolaitos, ja jos niin, minkälainen ja millä sen tuotantoa pitäisi oikeasti mitata?

Vuoden 2010 strategiassamme julistimme, että tavoitteenamme on yhteiskunnallinen vaikuttaminen, jota me teemme opetuksen, tutkimuksen ja asiantuntijuuden avulla. Tämä on ehkä itsestään selvää: yliopistossa kuuluu opettaa ja tutkia ja olla vuorovaikutuksessa yhteiskunnan kanssa. Mutta mikä yliopisto oikeasti on ja millä periaatteilla se toimii? Onko se tuotantolaitos, joka liukuhihnalta suoltaa erilaisia tuotteita? Tällainen pelko on syystä viime vuosina herännyt, kun tehokkuus ja tuottavuus ovat nousseet toimintaa ohjaaviksi tekijöiksi. Ministeriötä on kritisoitu siitä, että se ohjaa rahoitusmallin indikaattorivalikoimalla yliopistoja väärään suuntaan. Rahoitusmallin pääasiallinen tarkoitus on jakaa rahat yliopistoille, mutta rahalla on kiistatta myös huomattava ohjaava vaikutus. Rahoitusmalli ei kuitenkaan ole ainut keino, jolla yliopistoja ohjataan ministeriön suunnalta eikä se ole missään tapauksessa ainoa väline, jolla yliopisto itse linjaa toimintaansa. Toisaalta olimmepa mitä mieltä tahansa rahoitusmallin ohjaavasta vaikutuksesta, on se ainakin oikeudenmukaisempi ja läpinäkyvämpi tapa jakaa rahaa kuin aikaisempi tavoitteisiin ja lupauksiin perustunut malli.

Mikä se yliopisto sitten on?  Me Tampereen yliopiston väki olemme sen varsin hyvin määrittäneet vuoden 2010 strategiassamme.

”Tampereen yliopisto on yhteiskunnallisesti vaikuttava sivistysyhteisö, joka kouluttaa maailmaa ymmärtäviä maailman muuttajia. Kriittisellä tiedolla ja koulutuksella yliopisto auttaa ihmisiä ja yhteiskuntaa parantamaan sivistyksellistä, terveydellistä, sosiaalista ja taloudellista hyvinvointia.”

No millä periaatteilla se sitten toimii? Senkin määritimme: ”Yliopiston keskeiset arvot ovat akateeminen vapaus, luovuus, tasavertaiset mahdollisuudet oppia, tietää, osallistua ja vaikuttaa sekä yhteisöllinen vastuu.”  Yhteisöllistä vastuuta ja osallistumista tarvitaan taas syksyllä, kun käydään todenteolla suunnittelemaan seuraavaa menestysstrategiaa. Sitä ennen on syytä nauttia odotetusta kesästä ja viettää vapaasti luovaa joutilaisuutta.

Kaija Holli
    rehtori