Terveisiä Kiinasta

Tampereen yliopiston delegaatio vieraili kuunvaihteessa runsaan viikon matkalla Kiinassa. Mukana oli edustajia kasvatustieteistä, johtamiskorkeakoulusta, informaatiotieteistä, mediakasvatuksesta ja sosiaalitieteistä. Kävimme kolmessa kaupungissa ja 13 yliopistossa. Kiinassa on kaikkiaan yli 2 500 yliopistoa, joten ihan kaikkea emme ehtineet näkemään.

Kiina on investoinut viime vuosikymmenien aikana runsaasti tutkimukseen ja yliopistolaitoksen kehittämiseen. Tämä näkyy yliopistojen kampuksilla. Rakennukset ovat uusia ja niiden varustelu on vähintään yhtä korkealuokkaista kuin meillä. Kiinalaisen yliopiston kampus on kuin pieni kaupunki. Sekä opiskelijat että henkilökunta asuvat kampusalueella. Kampukselta löytyy kaikki palvelut liikunnasta terveydenhuoltoon ja kauppakaduista ravintolaryppäisiin.

Beijingin isot yliopistot ovat tyypillisesti kolme kertaa suurempia kuin Tampereen yliopisto: opettajia ja tutkijoita on noin 3 000 ja opiskelijoita noin 40 000. Tosin maisteriopiskelijoita on monissa yliopistoissa jokseenkin yhtä paljon kuin meillä. Runsas puolet opiskelijoista suorittaa vain kandidaatin tutkinnon. Lisäksi yliopistoissa on paljon erikseen työn ohella tutkintoa suorittavia opiskelijoita.

Kiina on aktiivisesti kansainvälistänyt yliopistojaan. Huomattava osa nuoremmista professoreista on suorittanut tutkintonsa Australiassa, Iso-Britanniassa tai Yhdysvalloissa. Samalla yliopistot ovat verkottuneet systemaattisesti näiden maiden kanssa. Tämä tarkoittaa yhteisiä tutkimushankkeita, säännöllistä opettaja- ja opiskelijavaihtoa ja yhteisiä kesäkouluja tai muita opintokokonaisuuksia. Kaikilla vierailemillamme kampuksilla näkyi paljon länsimaisia opiskelijoita.

Miksi Tampereen yliopiston kannattaa olla aktiivinen Kiinan suuntaan? Kiinan merkitys maailman taloudessa ja politiikassa kasvaa. On tärkeää, että kehitämme tutkimusyhteistyötä kiinalaisten kollegoiden kanssa. Yhtä tärkeää on, että opiskelijoillamme on mahdollisuus opiskella hyvissä kiinalaisissa yliopistoissa.  Kiinassa on meneillään isoja yhteiskunnallisia muutoksia. Vaikuttaa siltä, että pohjoismaiset ratkaisut kiinnostavat sekä päättäjiä että yliopistoja. Voi olla, että meilläkin olisi jotakin annettavaa kiinalaisille kumppaneillemme.

Yksi vastaus artikkeliin ”Terveisiä Kiinasta

1. Hei,

vararehtori Harri Melin välitti yliopiston pääsivulla blogikirjoituksessaan lukijoille terveiset Tampereen yliopiston delegaation tekemästä Kiinan matkasta. Melin jakoi Wikipediastakin ym. sähköisistä tietolähteistä tuttua yleistietoa Kiinan yliopistojen lukumäärästä, kampusten rakenteellisista ominaisuuksista sekä kampusten kansainvälistymisestä.

Enemmän lukijaa olisi kiinnostanut tietää mikä oli Tampereen yliopistodelegaation vierailumatkan

1) asettama käytännön tavoite työn/yhteistyön tasolla?
        2) mitä konkreettisia tuloksia delegaation matka tuotti?
        3) miten asetettuihin tavoitteisiin päästiin tehdyn matkan suhteen?
        4) miten ja millä aikataululla saavutettuja tuloksia Tampereen yliopisto hyödyntää/jatkokehittää käytännön työssään?

Vararehtori Melinin tekstistä voitanee tehdä tulkita, että delegaation Kiinan matka tuotti osallistujilleen Wikipedian tavoin yleis-sivistyksen laajenemista Kiinan yliopistomaailmasta sekä Tampereen kampuksen tiedeyksiköissä kaiketi jo eiemmin todettujen asia-aiheiden vahvistamista blogikirjoituksen viimeisen kappaleen toteamuksilla:

”Miksi Tampereen yliopiston kannattaa olla aktiivinen Kiinan suuntaan? Kiinan merkitys maailman taloudessa ja politiikassa kasvaa. On tärkeää, että kehitämme tutkimusyhteistyötä kiinalaisten kollegoiden kanssa. Yhtä tärkeää on, että opiskelijoillamme on mahdollisuus opiskella hyvissä kiinalaisissa yliopistoissa. Kiinassa on meneillään isoja yhteiskunnallisia muutoksia. Vaikuttaa siltä, että pohjoismaiset ratkaisut kiinnostavat sekä päättäjiä että yliopistoja. Voi olla, että meilläkin olisi jotakin annettavaa kiinalaisille kumppaneillemme.”

Viimeisen kappaleen toteamuksetko olivat Tampereen kampuksen delegaation Kiinan matkan todellinen tavoite ja anti?

Ystävällisin terveisin
        Blogikirjoituksia aktiivisesti pohtiva lukija