Alma Mater

Alumnit ovat monissa maissa yliopistojen tuki ja turva sekä henkisesti että taloudellisesti. Varsinkin USA:ssa alumnitoiminta on erittäin aktiivista ja emoyliopistoa ei hylätä missään vaiheessa. Tavallaan tämä on hämmästyttävää, sillä USA:ssa opiskelu on maksullista ja arvelisi, että tutkintonsa suorittaneet eivät ainakaan koe jääneensä mitään velkaa yliopistolleen. Silti suuri osa heistä toimii aktiivisesti oman yliopistonsa lähettiläinä ja tukijoina. Taloudellinen tuki ja sen organisointiin liittyvät tapahtumat ovat USA:ssa ensisijaisia. Toiminta ei kuitenkaan sielläkään ole yksisuuntaista vaan vuorovaikutteista. Jokaiselle alumnille on varmasti merkittävää se, että he pystyvät näin osallistumaan, saamaan sosiaalisia kontakteja ja ennen kaikkea säilyttämään siteet emoyliopistoon, opiskelutovereihin ja akateemiseen maailmaan.

Harvoin tulemme ajatelleeksi sitä, miten suuren ja koko elämään vaikuttavan hyödyn saamme yliopistostamme opiskelun aikana. Yliopistossa vietetty aika on kohtuullisen pitkä, ja se on erittäin tärkeässä elämämme vaiheessa. Tutkintoon liittyvien tietojen ja taitojen lisäksi saamme huomattavan sosiaalisen pääoman, harjaantumista kriittiseen ajatteluun ja ongelmien ratkaisuun. Verkostoituminen tapahtuu opiskelun aikana hyvinkin laajalti ja on sääli, jos se kokonaan katkeaa valmistumisen myötä. Henkinen sidos muodostuu usein vahvaksi ja irtaantuminen yliopistosta kokonaan voi olla vaikeaa. Suotta ei opiskeluyliopistoa nimitetä Alma Materiksi.

Tampereen yliopiston Alumnit ovat sijoittuneet yhteiskunnassa varsin monenlaisiin ja vaativiin tehtäviin. Monialaisen yliopiston yli 50 vuodessa kouluttama joukko on suuri. Yliopistosta lähtee maailmalle yli 1000 ylemmän korkeakoulututkinnon suorittanutta vuosittain. He, yliopistomme Alumnit, jos ketkä ovat oivallisia lähettiläitä ja yliopiston viestin viejiä. Heillä on osaamista ja verkostoja, joista yliopisto hyötyy. Tätä mahdollisuutta meidän ei pitäisi jättää käyttämättä. Yliopisto puolestaan voi tarjota Alumneille sosiaalisen yhteisön monipuoliset mahdollisuudet osallistua ja vaikuttaa, verestää tietojaan ja säilyttää kontaktit akateemiseen maailmaan riippumatta siitä, minkälaisiin tehtäviin työura on elämän aikana vienytkin. Alumnien merkitys yliopistolle on suuri, kun se vain halutaan ja osataan kanavoida oikein. Tässä meillä on vielä työsarkaa tehtävänä

Kaija Holli
    rehtori

3 vastausta artikkeliin ”Alma Mater

1. Entäpä jos vuosittain – vaikka ystävänpäivänä järjestettäisiin hyvin avoin alumni-ilta(päiväkahvi), jossa rehtori kertoisi lyhyesti, mitä uutta yliopistosta ja jossa olisi todella helppo liittyä alumnitoimintaan – ilman suuria kustannuksia, erityisesti eläköityneitä ajatellen.

2. ”Henkinen sidos muodostuu usein vahvaksi ja irtaantuminen yliopistosta kokonaan voi olla vaikeaa.”
        Tuo rehtori Kaija Hollin kirjoituksesta lainaamani lause tuntuu ainakin minusta, joka vietin yhteiskuntatieteiden maisteriksi valmistujaisjuhlaani 16.12.2011, hyvin todelliselta tällä hetkellä. Vaikka olen ollut myös Helsingin yliopiston kirjoilla, niin se, että olen kuitenkin pisimpään ollut opiskelijana Tampereen yliopistossa tuntuu kokemuksellisesti vahvemmalta, varsinkin nyt, koska mahdollisesti en jatka enää Tampereen yliopistossa jatko-opiskelijanakaan. Tietynlainen haikeus ja tyhjyydentunne kohdallani on siten totta, mutta toivottavasti nuo tunteet haihtuvat omalla tavallaan vähitellen myöhemmin.

3. Omasta valmistumisjuhla oli myös jouluna, tosin
        jo 2003.
        Sen jälkeen olen pitänyt selaimen aloitussivuna
        http://www.uta.fi ja yleensä keväisin on ollut
        jokin yleisluentosarja.

Toissa keväänä oli
        luentoja yliopiston historiasta ja joka vuosi on rekrytointitapahtuma(t), näissä kaikissa olen pyrkinyt
        käymään. Aikalainen(?) ja Aviisi ovat jaossa Siperian
        aulassa, joita voi lueskella ohimennen Tampereella
        käydessään.

Näiden avulla ei ehkä ihan kokonaan ”irtaannukaan.”