Näin naapurissa

Osallistuin muutama viikko sitten Suomen ja Venäjän välisen tieteellis-teknisen yhteistyökomitean matkalle Moskovaan. Talous- ja yhteiskuntatieteilijöistä koostunut delegaatio vieraili Skolkovon uudessa liikkeenjohdon instituutissa.

Venäjällä on jo vuosia keskusteltu vilkkaasti vääjäämättömästä tarpeesta talouden uudistamiseksi ja keinoista muutosten toteuttamiseksi. Näissä keskusteluissa on noussut esiin näyttävästi Skolkovo. Se on teknologiakeskus, jota suunnitellaan noin 20 km Moskovan keskustasta etelään. Skolokovon suunnittelusta vastaa säätiö, jonka puheenjohtajana toimii presidentti Medvedjev. Skolkovon pitäisi muutaman vuoden kuluttua tuottaa innovaatioita, jotka ketterästi uudistavat pitkälti öljyn ja kaasun varaan rakentunutta taloutta.

Varsinaista tiedekeskusta vasta suunnitellaan, mutta Skolkovossa toimii jo upea liikkeenjohdon instituutti ”Moscow School of Management”. Päärakennus on futuristinen, ja sen on suunnitellut nuori englantilainen arkkitehti. Oppimisympäristöihin on kiinnitetty erityistä huomiota, samoin tilojen viihtyvyyteen. Skolkovon on perustanut ja sen toiminnasta vastaa 10 suurta venäläistä yritystä ja joukko yksityishenkilöitä.

Skolkovo kertoo olevansa innovatiivinen uuden ajan liikkeenjohdon instituutti, jonka missiona on auttaa menestyviä yksilöitä saavuttamaan vielä suurempaa menestystä ja auttaa ihmisiä tulemaan johtajiksi, jotka todella vaikuttavat ympäristöönsä. Instituutti tarjoaa muun muassa maisteriohjelman, jossa kaikki opiskelijat osallistuvat kaikkiaan kahdeksan kuukauden ajan projektiopintoihin Kiinassa, Intiassa, Brasiliassa ja Yhdysvalloissa. Projektiopinnot tarkoittavat kovaa työtä kumppanuusyritysten kehittämishankkeissa sekä niistä laadittavia raportteja.

Opiskelijoiden työpäivät ovat pitkiä. Luentoja ja seminaareja on klo 9 – 18. Sen jälkeen käydään keskusteluja yhteiskunnallisten vaikuttajien kanssa. Illalla klo 20 jälkeen tehdään sitten kirjallisia töitä. Lopputyönään opiskelijat laativat liiketoimintasuunnitelman uudelle yritykselle. Parhaille suunnitelmille järjestetään rahoitus. Ohjelma maksaa 60 000 euroa.

Venäjän talous kaipaa kipeästi rakenteellisia uudistuksia. Skolkovon instituutti on suunnattu huippujen huipuille. Se on avoimesti elitistinen, eikä se missään tapauksessa ole koko totuus liikkeenjohdon koulutuksesta Venäjällä. Instituutin olemassaolo kertoo kuitenkin siitä, että myös naapurissa ollaan hakemassa moni-ilmeisiä ratkaisuja korkeakoulutukseen.