Mersun takapenkillä

Mersu on saksalaisvalmisteinen polttomoottoriauto, lajinsa ensimmäisiä ja hienoimpia. Mersun oikea nimi on Mercedes. Se on espanjaa ja tarkoittaa kaunista naista. Suomalainen kansankäännös ”mersu” taas tuntuu joltakin muulta. Joka tapauksessa mersu on legenda, ihailun ja kateuden kohde. Köyhälle mersu tuo mieleen dieselin nakutuksen talviyössä; tunnelma nousee kun taksin takapenkki lämmittää. Matka maksaa, mutta ei kaduta. Yrittäjälle mersu on vakava asia, menestyksen varma merkki. Herran taas tunnistaa siitä, että hän istuu mersun takapenkillä työaikana. Brysselissä ei näytä muita autoja olevankaan – eikä köyhien maiden diktaattoreilla.

Lähipäivinä mersu (tai vastaava musta tuote) tuo yliopistolle harvinaisia vieraita. Yliopistomme oma kasvatti, pääministeri Jyrki Katainen, ja valtiovarainministeri Jutta Urpilainen tuovat mukanaan  Saksan valtion rahojen hoitajan Wolfgang Schäublen. Hän on lehtitietojen mukaan Euroopan suurin herra. Näin sanotaan, koska mersumaa on Euroopan rikkain ja maksaa Euroopan unionin suurimmat laskut. En pääse kuulemaan heidän puheitaan, mutta arvaan, että he kertovat, että edessämme on vaikeita aikoja, mutta niistä selvitään, kun teemme paljon työtä yhdessä.

Viesti kuulostaa lattealta, mutta se on totta. Ajatus yhteisestä eurooppalaisesta tulevaisuudesta on nimittäin ollut totta jo tuhat vuotta. Silloin harvoista suomalaisista alettiin tehdä eurooppalaisia. Sen jälkeen ei ole ollut vaihtoehtoja: pois ei pääse, koska muut maanosat ovat liian kaukana. Aluksi maksettiin paaville ja Saksan ruhtinaille veroja, sitten alettiin myydä tavaraa. Liekasta tulikin tiedon ja rahan virta. Saksanmaalta saimme uskonpuhdistuksen, nationalismin ja sosialismin, mutta myös kapitalismin, filosofian, yliopiston, sosiaalipolitiikan, kemian, konepajan, paperikoneen, markan ja mersun. Mitä puuttuu? Hyvä jalkapallovalmentaja.

Oikeastaan tarkoitus oli sanoa: ”Wolfgang, mennäänkö samalla taksilla? Ne ovat täällä hyviä. Ja annetaan artistin maksaa.” Niin kauan kuin herrat ja narrit mahtuvat samaan taksiin, asiat ovat siedettävällä tolalla.

Pertti Haapala