Arvon mekin ansaitsemme

Maanantaina 2. marraskuuta juhlittiin Kaupissa yliopistomme uudisrakennuksen ”Arvon” vihkiäisiä. Tilaisuutta kunnioitti läsnäolollaan ministeri Paula Risikko, joka nosti puheessaan esiin monia Tampereen yliopiston vahvuuksia, joista meidän tulisi hänen mukaansa pitää nykyistä suurempaa ääntä. Tällaisia ovat esimerkiksi alueellinen korkeakouluyhteistyö, lääketieteellisen koulutuksen ja yhteiskuntatieteiden yhteistyö sekä ylipäätään julkisen sektorin asiantuntijoiden koulutus. Ministeri kehotti yliopistoväkeä myös lisäämään yhteiskunnallista vaikuttavuutta. Konkreettisena esimerkkinä hänellä oli osallistuminen PARAS-hankkeen valmisteluun. Siis lisää vuorovaikutusta yliopiston ja ympäröivän yhteiskunnan välille.

Olen opiskellut Tampereen yliopistossa 1970-luvun puolivälissä. Päätalolla oli vain osa yliopiston toiminnoista. Oma laitokseni, sosiologian ja sosiaalipsykologian laitos, sijaitsi psykologian kanssa vanhassa Kiillon liimatehtaassa Hatanpään valtatiellä. Politiikantutkimuksen laitos oli rukoushuoneen tiloissa Lapintiellä. Kasvatustieteilijät olivat Pyynikillä ja kirjasto päätalolla, kurssikirjasto taas oli vanhan Domuksen kellarissa. Yhteiskuntatieteiden tutkimuslaitos majaili Vuolteenkadulla, kansanperinne Haarlan palatsissa ja historian laitos Hämeenkadun alussa. Lääketieteilijät toimivat hienoissa uusissa tiloissa Kaupissa. Lisäksi luentoja järjestettiin Sampolassa ja vanhalla kauppaoppilaitoksella. Tässä ei varmaan vielä ole läheskään koko kuva tuon ajan hajasijoituksesta. Niin opettajat kuin opiskelijatkin olivat koko ajan liikkeessä paikasta toiseen

Nyt Tampereen yliopistolla on ajanmukaiset toimitilat. Työskentelemme kahdella kampuksella sekä Hämeenlinnan, Porin ja Seinäjoen yksiköissä. Keskustaan on lyhyessä ajassa rakennettu Pinni A ja B, Linna sekä Virta. Nyt Kauppiin tuli Arvo. Uudet talot mahdollistavat aikaisempaa tehokkaamman työskentelyn. Meillä on jokseenkin mainiot työhuoneet ja opetustilat. Yhteistyö eri tieteenalojen ja tutkimusryhmien välillä on paljon helpompaa kuin 30 vuotta sitten. Myös opiskelijat ovat hyötyneet: kirjastot ovat uusia ja viihtyisiä, liikkuminen kampuksilla on sujuvaa ja kampukset tarjoavat muutenkin ajanmukaiset puitteet opiskelulle.

Pelkkä tila ei kuitenkaan vielä tee yliopistoa. Yliopiston tekevät ihmiset. Me joko kehitymme tai kuihdumme opettajien, tutkijoiden, muun henkilökunnan ja opiskelijoiden tekemisten tuloksena. Ulkoiset puitteet ovat kunnossa. Nyt meiltä odotetaan vahvoja näyttöjä yhteiskuntaan, terveyteen ja hyvinvointiin painottuvassa tutkimuksessa ja koulutuksessa.

Lisää Arvon vihkiäisistä:
    Yliopistouutisissa